NALED ĆE PREDLOŽITI TRI NOVA ZAKONA Pred novom Vladom Srbije paket nacrta

SrbijaVesti

14.8.2020 13:44 Autor: Julijana Vincan 0

NALED ĆE PREDLOŽITI TRI NOVA ZAKONA Pred novom Vladom Srbije paket nacrta NALED ĆE PREDLOŽITI TRI NOVA ZAKONA Pred novom Vladom Srbije paket nacrta
Zakon o socijalnom preduzetništvu, Zakon o zanatstvu i Zakon o rodnoj ravnopravnosti, biće istovremeno predloženi novoj Vladi na usvajanje, istakao je NALED. Na usvajanje... NALED ĆE PREDLOŽITI TRI NOVA ZAKONA Pred novom Vladom Srbije paket nacrta

Zakon o socijalnom preduzetništvu, Zakon o zanatstvu i Zakon o rodnoj ravnopravnosti, biće istovremeno predloženi novoj Vladi na usvajanje, istakao je NALED. Na usvajanje ova tri zakona čeka se već nekoliko godina.

U saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, NALED je radio na svakom od pojedinačnih nacrta zakona. Tri zakona će u paketu biti predložena Vladi nakon njenog formiranja, ali će svaki pojedinačno biti razmatran i usvajan.

Foto: Pixabay.com

Izvršna direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Violeta Jovanović, podseća da Zakon o zanatstvu postoji u nacrtu još od 2008. godine. Usvajanjem tog zakona bi se, za početak, definisao status zanatlija i postavio okvir za podršku ovom sektoru koji nestaje.

Zakon o rodnoj jednakosti, prema oceni Jovanovićeve, pomogao bi da se različite marginalizovane grupe podrže, nađu svoje mesto u društvu, pre svega, na tržištu rada.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Deo predloga za novu Vladu su i određene mere, koje je potrebno preduzeti, kako bi se regulisali javni radovi u kulturi, kroz pravno definisano socijalno preduzetništvo.

„U uslovima pandemije kad mnogi ljudi ostaju bez posla, javni radovi mogu da budu spasonosna mera da se nezaposleni angažuju barem na nekoliko meseci i opet ostvare neki izvor prihoda i time se ispomognu kroz krizu“, izjavila je Jovanović navodeći da se za sada na ovaj način u sferi kulture angažuju samo osobe sa invaliditetom.

Foto: Pixabay.com


Prema njenim rečima, to jeste pohvalno, ali je potrebno proširiti mogućnost angažovanja na javnim radovima i za druge.

Na primer, kaže, novi zakon bi omogućio da se unapredi materijalni položaj žena koje se bave izradom ručnih radova. Njihovi proizvodi bi tako našli put do tržišta i time bi obezbedile dodatni izvor prihoda za sebe i svoju porodicu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...