NAPREDAK RODNE RAVNOPRAVNOSTI U SRBIJI Naša zemlja primer dobre prakse, ocenio UN Women

SrbijaVesti

14.8.2020 16:08 Autor: Julijana Vincan 1

NAPREDAK RODNE RAVNOPRAVNOSTI U SRBIJI Naša zemlja primer dobre prakse, ocenio UN Women NAPREDAK RODNE RAVNOPRAVNOSTI U SRBIJI Naša zemlja primer dobre prakse, ocenio UN Women
Evaluacija Akcionog plana za rodnu ravnopravnost pokazala je da je Srbija primer dobre prakse u svetu, istakla je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela... NAPREDAK RODNE RAVNOPRAVNOSTI U SRBIJI Naša zemlja primer dobre prakse, ocenio UN Women

Evaluacija Akcionog plana za rodnu ravnopravnost pokazala je da je Srbija primer dobre prakse u svetu, istakla je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Nezavisna evaluatorska služba Ujedinjenih nacija (UN Women’s Independent Evaluation and Audit Services) označila je Srbiju, Nepal, Jordan i Kolumbiju kao dobre primere rodno odgovornih evaluacija. Istknuta je važnost da se evaluacije nacionalnih dokumenata sprovode i da budu vođene od strane države.

Foto: Pexels.com

Ove četiri zemlje prepoznate su kao primeri dobre prakse, kada je u pitanju praćenje sprovođenja i analiza uticaja primene Nacionalne stategije za rodnu ravnopravnost i pratećeg akcionog plana od 2016. do 2020. godine za žene i devojčice, saopšteno je iz kabineta Zorane Mihajlović.

„Nema strateških dokumenata niti dobrih rezultata ako nemamo konkretne planove aktivnosti kojima ćemo definisane ciljeve ostvariti. Srbija kontinuirano ostvaruje napredak u rodnoj ravnopravnosti, o čemu nam svedoči i poslednji Indeks rodne ravnopravnosti po kojem smo za manje od tri godine značajno napredovali“, navela je ona.

Foto: Tanjug

Realizaciju procene i analize podržalo je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost. Mihajlović je istakla da su dobra koordinacija i multisektorski pristup ocenjeni kao pozitivni, dok bi još trebalo da se radi na jačanju koordinacije na lokalnom nivou i finansiranju rodnih politika.

„Posebno nas raduje što je u analizi prepoznat multisektorski, koordinirani pristup kojim rukovodi Koordinaciono telo. Srbija je u međuvremenu uvela i rodno odgovorno budžetiranje, po čemu smo takođe prepoznati u svetu. Kao i Zakon o planskom sistemu, koji onemogućava da se u akcionom dokumentu planira bilo koja aktivnost bez obezbeđenih finansijskih sredstava“, naglasila je Mihajlović.

UN Women definiše rodno odgovorne evaluacije kao sistemske i nepristrasne procene zasnovane na verodostojnim informacijama koliko su određene mere uticale na unapređenje rodne ravnopravnosti i položaj žena.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...