Oduzeta dozvola firmi Meridian Pay

Narodna banka odgovorna za kontrolu svih platnih institucija u Srbiji

BankePoslovanjeSrbija

26.4.2023 10:48 Autor: Ljiljana Begović 0

Narodna banka odgovorna za kontrolu svih platnih institucija u Srbiji Narodna banka odgovorna za kontrolu svih platnih institucija u Srbiji
Narodna banka Srbije (NBS) oduzela je dozvolu za rad platnoj instituciji Meridian Pay, pa ih sada u Srbiji zvanično posluje 12. Centralna banka je... Narodna banka odgovorna za kontrolu svih platnih institucija u Srbiji

Narodna banka Srbije (NBS) oduzela je dozvolu za rad platnoj instituciji Meridian Pay, pa ih sada u Srbiji zvanično posluje 12.

Centralna banka je privrednom društvu Meridian Pay d.o.o. iz Beograda prošle godine dala dozvolu za pružanje platnih usluga – 10. marta – ali kako u zakonom propisanom roku nije počelo sa radom NBS je 6. aprila 2023. godine donela rešenje o oduzimanju dozvole.

“Podsećamo da su donošenjem Zakona o platnim uslugama stvorene pravne pretpostavke za poslovanje novih pružalaca platnih usluga (platnih institucija i institucija elektronskog novca), kao i uslovi za značajno unapređenje i modernizaciju poslova platnog prometa, povećanje konkurencije na tržištu i uspostavljanje efikasnih mehanizama kojima se onemogućava da pravna lica bez dozvole Narodne banke Srbije pružaju platne usluge u Republici Srbiji”, objašnjavaju iz NBS.

Platne institucije i institucije elektronskog novca građanima mogu da pružaju platne usluge samo po dobijanju dozvole Narodne banke Srbije, za vreme njenog važenja. Nakon prestanka važenja dozvole, iz nekog od zakonom propisanih razloga, pružalac platnih usluga, odnosno privredno društvo, ne može da zaključuje nove pravne poslove koji se odnose na izdavanje elektronskog novca i pružanje platnih usluga.

“Narodna banka Srbije vodi registre platnih institucija i institucija elektronskog novca koje imaju odgovarajuću dozvolu upravo zato da bi se građani upoznali koja su privredna društva (osim banaka i javnog poštanskog operatora), ovlašćena da pružaju platne usluge u skladu sa zakonom”, navode iz ove institucije.

Plaćanje platnom karticom
Foto: Visa arhiva

Na pitanje kada je Narodna banka Srbije obavezna da donese odluku o oduzimanju dozvole, naši sagovornici kažu da se ovakva odluka donosi tek kada se iscrpe sve mere koje su usmerene ka održivosti poslovanja institucija i kada nema drugih raspoloživih instrumenata.

“Ističemo i da je Narodna banka Srbije u okviru svojih ovlašćenja, između ostalog, nadležna za davanje i oduzimanje datih dozvola, kao i sprovođenje postupka nadzora. Naime, postupajući u skladu sa svojim nadležnostima i sa stanovišta najviših profesionalnih standarda supervizije, NBS donosi odluku o oduzimanju dozvole za pružanje platnih usluga, odnosno izdavanje elektronskog novca, kada se za to steknu odgovarajući uslovi, u slučajevima koji su taksativno navedeni u zakonu”, naglašavaju iz centralne banke.

Kada su u pitanju druge platne institucije, odnosno institucije elektronskog novca kojima je oduzeta dozvola u poslednjih godinu dana, NBS je na osnovu rešenja 7. jula 2022. godine oduzela dozvolu za izdavanje elektronskog novca, kojom je obuhvaćeno i pružanje platnih usluga, instituciji elektronskog novca „iPay See d.o.o. Beograd-Čukarica“.

Oduzimanje dozvola za rad menjačnicama

Privremenu zabranu rada menjačnicama NBS može propisati kada se kod ovlašćenih menjača utvrdi manjak ili višak u blagajni deviznih i dinarskih sredstava, u slučaju da je neovlašćeno lice obavljalo menjačke poslove, kada menjač nema jedinstvenu kursnu listu na svim menjačkim mestima ili nema istaknutu kursnu listu i listu provizije koju je dužan da istakne.

Takođe, privremeno će biti zatvorene i one menjačnice koje na menjačkom mestu nemaju kopije ugovora sa bankom, nisu dostavile Narodnoj banci Srbije ugovor o zakupu, kao i u slučaju da je menjač evidentirao transakcije u određenom iznosu, a da na video snimcima nema stranke, što znači da su transakcije obavljene van menjačkog mesta.

Menjačnica može privremeno izgubiti dozvolu ako u potvrdi o prodaji dolara nisu uneti potrebni podaci o fizičkom licu.

Narodna banka Srbije u postupku kontrole može doneti rešenje o privremenom oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova na svim menjačkim mestima u periodu do 30 dana, ukoliko ovlašćeni menjač ne ispunjava uslove za obavljanje menjačkih poslova, odnosno postupa suprotno odredbama zakona ili propisa.

Pored toga, ako se nakon isteka perioda na koji su privremeno oduzeta ovlašćenja menjačnici ponovo utvrde nepravilnosti, Narodna banka Srbije donosi rešenje o trajnom oduzimanju ovlašćenja za obavljanje poslova na svim menjačkim mestima tog menjača.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...