otpustiće četvrtinu svoje radne snage

Iz banke First Republic klijenti povukli 100 milijardi dolara za mesec dana

BankeSvet

25.4.2023 10:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Iz banke First Republic klijenti povukli 100 milijardi dolara za mesec dana Iz banke First Republic klijenti povukli 100 milijardi dolara za mesec dana
Deponenti First Republic Bank povukli su više od 100 milijardi dolara iz ove banke tokom prošlomesečne krize, pošto su se širili strahovi da bi... Iz banke First Republic klijenti povukli 100 milijardi dolara za mesec dana

Deponenti First Republic Bank povukli su više od 100 milijardi dolara iz ove banke tokom prošlomesečne krize, pošto su se širili strahovi da bi to mogla biti treća po redu američka bankarska institucija koja je propala (nakon kolapsa banke Silicijumske doline i Signature Bank).

First Republic sa sedištem u San Francisku saopštila je u ponedeljak da je mogla da zaustavi prekomerni odliv sredstava tek nakon što je grupa velikih banaka uskočila da je spase deponovanjem 30 milijardi dolara u neosiguranim depozitima, piše Wall Street Journal.

Rečeno je da sada planira da rasproda deo imovine i restrukturira svoj bilans, i otpusti čak četvrtinu radne snage, koja je na kraju 2022. obuhvatala oko 7.200 zaposlenih. Njene akcije su pale za više od 20 odsto u trgovanju po zatvaranju berzi u ponedeljak.

Banka je objavila rezultate za prvi kvartal koji su pokazali da je imala 173,5 milijardi dolara depozita pre nego što je banka Silicijumske doline propala 9. marta. Već 21. aprila imala je depozite na nivou od 102,7 milijardi dolara, uključujući 30 milijardi dolara koje su velike banke deponovale. Rečeno je da su od kraja marta njeni depoziti relativno stabilni.

“Nastavljamo da preduzimamo korake za jačanje našeg poslovanja“, rekli su u zajedničkom saopštenju Džim Herbert (Jim Herbert), izvršni predsednik banke i Majk Rofler (Mike Roffler), njen izvršni direktor.

Pre neuspeha banke Silicijumske doline (SVB), First Republic je imala bankarsku franšizu na kojoj joj je zavidela većina industrije. Njeni klijenti, uglavnom bogati i moćni, retko su kasnili sa svojim kreditima. Banka je napravila veliki deo svog novca dajući jeftine kredite bogatima, među kojima je navodno bio i izvršni direktor Meta Platforms Mark Zakerberg (Mark Zuckerberg).

Ali njena franšiza je upala u probleme kada su klijenti i analitičari banke primetili da je velika većina depozita First Republic, poput onih u SVB i Signature banci, bila neosigurana — odnosno iznad granice od 250.000 dolara koju je odredio FDIC — što je značilo da bi u slučaju njene propasti, deponenti natrag dobili novac samo do te sume.

Banka je saopštila da je njen profit pao za 33 odsto u tromesečnom periodu koji je završen 31. marta u odnosu na godinu ranije, dok su prihodi pali za 13 odsto.

Tagovi
BANKE KRIZA SAD

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...