Američki zajmodavac deli gubitke sa Federalnom korporacijom za osiguranje depozita

First Citizens Bank otkupiće aktivu SVB banke za 72 milijarde dolara

BankeSvet

27.3.2023 12:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

First Citizens Bank otkupiće aktivu SVB banke za 72 milijarde dolara First Citizens Bank otkupiće aktivu SVB banke za 72 milijarde dolara
First Citizens Bank kupiće veći deo SVB-a, saopštili su američki regulatori nakon procene da će bankrot tog zajmodavca dovesti do gubitaka 20 milijardi dolara... First Citizens Bank otkupiće aktivu SVB banke za 72 milijarde dolara

First Citizens Bank kupiće veći deo SVB-a, saopštili su američki regulatori nakon procene da će bankrot tog zajmodavca dovesti do gubitaka 20 milijardi dolara u Fondu za osiguranje depozita koje uplaćuju banke.

Zajmodavac iz Severne Karoline će preuzeti sve depozite i zajmove od SVB, banke koja je pružala podršku startapima i njihovim investitorima, a koja je ovog meseca objavila bankrot, saopštili su iz Federalne korporacije za osiguranje depozita (FDIC).

Potencijalni gubitak 20 milijardi dolara iz Fonda za osiguranje depozita predstavlja još jednu od mogućih posledica kolapsa SVB-a. S druge strane, First Citizens u poslednjih nekoliko godina jedan je od najvećih kupaca problematičnih banaka.

Izvršni direktor First Citizens banke Frenk Holding Mlađi (Frank Holding Jr) saopštio je da su “posebno” fokusirani na delove poslovanja SVB-a povezanim sa privatnim hartijama od vrednosti i rizičnim kapitalom.

Iz FDIC-a navode da će ugovor uključivati otkup aktive u vrednosti od 72 milijarde dolara, dok će hartije od vrednosti i druga sredstva vredna 90 milijardi dolara ostati u njihovom vlasništvu.

FDIC će dobiti „prava na procenu vrednosti kapitala“ povezana sa akcijama banke First Citizens, čija bi vrednost mogla iznositi čak 500 miliona dolara. Regulator i zajmodavac će podeliti gubitke i potencijalne povrate po komercijalnim zajmovima koje je napravio SVB. Iz banke First Citizens navode da će se tako obezbediti od “potencijalnih kreditnih gubitaka“.

Kako navode iz FDIC-a, u vlasništvu SVB-a je 10. marta bilo oko 167 milijardi dolara imovine i oko 119 milijardi dolara depozita.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...