Građani mogu da računaju da će energenata biti dovoljno

Neće biti poskupljenja gasa do kraja sledeće zimske sezone

InfrastrukturaSrbijaU fokusu

31.5.2022 08:36 Autor: Stanislav Stanišić 4

Neće biti poskupljenja gasa do kraja sledeće zimske sezone Neće biti poskupljenja gasa do kraja sledeće zimske sezone
Državna sekretarka u Ministarstvu energetike Jovanka Atanacković izjavila je da je cena gasa u Srbiji garantovana i da nisu planirana poskupljenja do kraja sledeće... Neće biti poskupljenja gasa do kraja sledeće zimske sezone

Državna sekretarka u Ministarstvu energetike Jovanka Atanacković izjavila je da je cena gasa u Srbiji garantovana i da nisu planirana poskupljenja do kraja sledeće zimske sezone.

„Građani mogu da računaju da će imati dovoljno energenata i da smo na zimu mirni. Mi imamo garantovanu cenu gasa i ona se neće menjati. Nije u planu da se menja do kraja zimske sezone“, rekla je Atanacković za televiziju Insajder, a prenosi dnevni list Danas.

Povodom dogovora koji su u telefonskom razgovoru postigli predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, na osnovu koga će biti potpisan novi trogodišnji ugovor o kupovini gasa sa cenom i 10 do 12 puta manjom nego u Evropi, Atanacković je ocenila da je to ‘izuzetno povoljan aranžman za Srbiju’. Ona je istakla i da će osim ugovora, na osnovu koga bi iz Rusije trebalo da se nabavlja 2,2 milijarde kubnih metara gasa, od tri milijarde koliko je Srbiji potrebno na godišnjem nivou, naša zemlja morati da kupi dodatnih 800 miliona kubnih metara gasa po tržišnoj ceni.

„Ono što je sigurno je da će cena tih dodatnih 800 miliona kubnih metara gasa biti veća nego ova koja je ugovorena i da će biti po tržišnim principima. Mi o tome možemo da razgovaramo s Rusijom, ali i sa drugim dobavljačima. Nismo ograničeni u tom smislu“, dodala je ona.

Atanacković je rekla da je važno da se radi na diversifikaciji izvora energenata, odnosno da država ne zavisi od jednog izvora, a da je Srbija zbog toga pokrenula više projekata.

Cevovod
Foto: Pixabay,com

Podsetila je da je u Grčkoj je već zakupljen deo kapaciteta na LNG terminalu, a uskoro se završava i interkonekcija sa Bugarskom, što će, prema njenim rečima, omogućiti nabavku gasa iz drugih izvora, kao što je onaj iz Azerbejdžana.

Na pitanje da li će eventualno poskupeti cena struje za građane, Atanacković je odgovorila da se mora razgovarati o tom pitanju, ali da će do poskupljenja doći u trenutku kada ‘za građane to bude moguće’ kako se ne bi odrazilo na životni standard.

„Realnost je da je garantovana cena struje manja od proizvodne cene električne energije i da je mi plaćamo 43 odsto manje nego što Elektroprivreda Srbije (EPS) plaća da je proizvede. To nije održivo“, naglasila je ona.

Atanacković je rekla da Ministarstvo energetike radi na Uredbi o energetski ugroženom kupcu, koja bi trebalo da pomogne ugroženim građanima da plate svoje račune za struju, a dodala je da EPS još nije uputio zvanični predlog za povećanje cene struje. Ona je navela da u ovom trenutku niko ne razmišlja o restrikcijama i da će i po tom pitanju građani moći da budu mirni sledeće zime.

Na pitanje koliko je realno da se u Srbiji počne na radu sa nuklearnim izvorima energije, Atanacković je odgovorila da su za tu saradnju zainteresovane ruske, američke i britanske kompanije, ali je podsetila da je u Srbiji još od 1989. godine na snazi moratorijum na izgradnju nuklearnih postrojenja.

Atanacković je rekla da su se ‘od tada do danas stvari drastično promenile kada su u pitanju tehnologije’, kao i da je ‘vreme da razgovaramo o ukidanju moratorijuma i o izgradnji nuklearnih elektrana’.

  • MARKO7

    31.5.2022 #1 Author

    Bar nešto da nam olakšaju do kraja sledeće godine…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    31.5.2022 #2 Author

    sve su to nažalost prazna obećanja
    niko ne može da predvidi cene za tako dug period ali obećanja mogu da se zaborave

    Odgovori

  • GOCA BG

    31.5.2022 #3 Author

    Zasada je tako,videcemo da li ce ispuniti obecanja…

    Odgovori

  • SLAVICA

    22.10.2023 #4 Author

    Ajde da verujemo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...