Fond treba da postane glavni motor pokretanja istraživanja

Nenad Filipović imenovan za novog direktora Fonda za nauku

SrbijaU fokusu

12.7.2024 17:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nenad Filipović imenovan za novog direktora Fonda za nauku Nenad Filipović imenovan za novog direktora Fonda za nauku
Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vlade Srbije saopštilo je da je redovni profesor Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i trenutni rektor Univerziteta... Nenad Filipović imenovan za novog direktora Fonda za nauku

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vlade Srbije saopštilo je da je redovni profesor Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i trenutni rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović, imenovan za novog direktora Fonda za nauku.

Tu funkciju je u prethodnih pet godina obavljala Milica Đurić Jovičić, kojoj se ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović zahvalila na trudu i posvećenosti, navodi se na sajtu vlade.

Istovremeno, Begović je novom direktoru poželela sve najbolje u radu.

Filipović je istakao da imenovanje na poziciju direktora Fonda za nauku predstavlja za njega jedan novi izazov gde će pokušati da poboljša poziciju naših istraživača u Srbiji u odnosu na Evropu i svet, kao i da poveća vidljivost naših istraživanja i primene u svakodnevnom životu, kao i van prostora naše zemlje.

On je poručio da Fond za nauku treba da postane glavni motor pokretanja istraživanja u celoj Srbiji, ali i saradnje sa ostalim vrhunskim istraživačima u svetu, da omogući bližu saradnju nauke i privrede, da poveća svoju vidljivost kod ostalih međunarodnih fondova za nauku i da postane dominantan izvor finansiranja nauke, ne samo u Srbiji, nego u celom regionu.

Evropska noć istraživača
Foto: Noć istraživača

Filipović je prepoznat kao vodeći stručnjak u oblasti primenjene mehanike, bioinženjeringa i informatičkih tehnologija, sa impresivnim naučnim i istraživačkim dostignućima na međunarodnom nivou, a trenutno ima najviše vođenih međunarodnih naučnih projekata u celom regionu.

Takođe, Filipović je autor više od 200 radova u međunarodnim časopisima, pet monografija, 41 poglavlja u monografijama, i predstavio je preko 100 radova na domaćim i međunarodnim konferencijama.

Njegova istraživanja značajno su doprinela razvoju softverskih rešenja na osnovu metode konačnih elemenata i diskretnih metoda, posebno u oblasti bioinženjeringa.

On je jedan od glavnih autora softverskog paketa PAK i vodi formiranje Centra za bioinženjering na Fakultetu inženjerskih nauka.

Filipović je takođe proveo značajno vreme na Harvard Univerzitetu u Bostonu, gde je između 2003. i 2012. godine radio na projektima iz oblasti bioinženjeringa.

Pored akademskih dostignuća, Filipović je aktivno učestvovao u međunarodnoj saradnji, vodeći brojne nacionalne i međunarodne projekte finansirane kroz programe FP7, Horizon2020, Horizon Europe, Erasmus+, CEI i SCOPES.

Njegova posvećenost nauci i inovacijama prepoznata je i kroz brojne nagrade, uključujući priznanje „Kapetan Miša Anastasijević“ za podsticanje razvoja naučno-istraživačke delatnosti u Republici Srbiji 2020. godine, navodi se u saopštenju.

  • Lelica

    14.7.2024 #1 Author

    Videcemo da li ce biti nekih promena

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.