Fiskalni savet u svom izveštaju istakao niz nepravilnosti

Nepoznato na šta je potrošeno 190 miliona evra u 2021. godini

AnalizaSrbijaU fokusu

6.12.2022 09:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Nepoznato na šta je potrošeno 190 miliona evra u 2021. godini Nepoznato na šta je potrošeno 190 miliona evra u 2021. godini
Analizirajući Završni račun budžeta Srbije za 2021. godinu Fiskalni savet je utvrdio da su u prošloj godini realizovana izdašna trošenja kroz tekuću rezervu koja... Nepoznato na šta je potrošeno 190 miliona evra u 2021. godini

Analizirajući Završni račun budžeta Srbije za 2021. godinu Fiskalni savet je utvrdio da su u prošloj godini realizovana izdašna trošenja kroz tekuću rezervu koja nisu bila prikazivana u Službenim glasnicima, i koja, po svemu sudeći, nisu svrsishodno trošena.

Kako se navodi, preko tekuće budžetske rezerve lane je potrošeno je 22 milijarde dinara (190 miliona evra) više nego što je objavljeno u Službenim glasnicima, a izveštaji o trošenju ovog novca su u dokumentima označenim kao „strogo poverljivi“ i „poverljivi“, prenosi N1.

U analizi se ukazuje da je posebno zanimljivo to što je od ukupnog trošenja svega tri odsto preneto na razdeo BIA, dok je ostatak usmeren na korisnike van bezbednosnog sektora, za šta je teško pronaći racionalno objašnjenje.

„Mehanizam tekuće budžetske rezerve uveden je kako bi se omogućilo da se budžet brzo prilagodi nepredviđenim okolnostima, dozvolivši Vladi Srbije da samostalno donosi odluku u realokaciji budžetskih sredstava sa jedne na drugu rashodnu poziciju (bez da legitimitet za to dobije u Skupštini)“, pojašnjavaju iz Fiskalnog saveta.

Trošenje iz tekuće rezerve, međutim, ukazuje se u izveštaju, često se nije koristilo za saniranje posledica nepredviđenih događaja, već za finansiranje tekućih politika – što nije opravdano.

Rešenja o korišćenju ovog mehanizma (iznos, korisnik sa koga je novac uzet, korisnik kome je prenet i za koje namene) donosi Vlada Srbije, nakon čega se ona objavljuju u Službenom glasniku Republike Srbije.

Subvencije Srbijagasu poverljive?

Pojedinačno najveće trošenje,17,7 milijardi dinara (150 miliona evra), bilo je za prenos sredstava na razdeo Ministarstva finansija iz 29. decembra 2021. godine. Imajući u vidu da je u sličnom iznosu i sličnom periodu država upravo preko ovog konta dala velike zajmove Srbijagasu za pokrivanje gubitaka, iz Fiskalnog saveta navode da nije isključeno da su upravo ove subvencije klasifikovane kao poverljive.

S druge strane, kako se ukazuje, sam Srbijagas u svojim izveštajima za 2021. godinu eksplicitno navodi da je dobio subvenciju iz republičkog budžeta u skladu sa Uredbom o privremenoj meri ograničavanja cene gasa.

„Ostaje nejasno zašto Vlada Srbije to nije mogla da navede u završnom računu kada je već preduzeće objavilo ovu informaciju“, konstatuju iz Fiskalnog saveta.

Od ostalih korisnika kod kojih je teško pronaći opravdanje za oznaku poverljivosti, Fiskalni savet izdvaja sledeće 1,5 milijardi dinara iz 23. decembra i 750 miliona dinara iz 27. decembra koji su preneti Ministarstvu privede, kao i 300 miliona dinara prenetih Generalnom sekretarijatu Vlade Srbije 16. septembra.

„Manje iznose pod oznakom poverljivosti dobijali su još i Državno pravobranilaštvo, Republička direkcija za imovinu i Avio-služba Vlade Srbije“, ističe se u izveštaju.

  • GOCA BG

    6.12.2022 #1 Author

    To se svakako nece obelodaniti gde je novac otisao…

    Odgovori

  • VERA

    7.12.2022 #2 Author

    Samo transparentno trošenje budzeta.

    Odgovori

  • FRUIT04

    11.12.2022 #3 Author

    Na gluposti, torbe sluzbena vozila, sl putovanja. A decu lecimo preko sms poruka I donacija

    Odgovori

  • HEPO

    16.11.2023 #4 Author

    I kod mene ista situacija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...