Predsednik Fiskalnog saveta upozorio na netransparentnost budžeta

Petrović: Planirani deficit budžeta visok za Srbiju

Srbija

5.12.2022 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Petrović: Planirani deficit budžeta visok za Srbiju Petrović: Planirani deficit budžeta visok za Srbiju
Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio da je planirani deficit budžeta Srbije za 2023. godinu od 264 milijarde dinara (2,2 milijarde evra) ili 3,3... Petrović: Planirani deficit budžeta visok za Srbiju

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio da je planirani deficit budžeta Srbije za 2023. godinu od 264 milijarde dinara (2,2 milijarde evra) ili 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) visok za Srbiju, i ukazao da je glavni izvor tog deficita u energetskom sektoru.

Od 2,2 milijarde evra deficita, procena je da 1,2 milijarde evra potiče iz tog sektora, rekao je Petrović a prenela agencija Beta.

Ocenio je da će sledeće godine građani Srbije značajan deo sredstava morati da odvoje za plaćanje zbog velike greške i nekompetentnog vođenja EPS-a.

Van energetike, kako je rekao, ostaje deficit od milijardu evra i to je prihvatljivo i iznosi 1,5 dosto BDP-a, dok su prihodi i rashodi budžeta konzervativno planirani, a dodao je i da je moguće da će se ostvariti i „neke uštede“.

Apel Fiskalnog saveta je da, ako se ostvare uštede na tom delu budžeta, da se koriste za smanjenje deficita i visokog javnog duga koji će na kraju godine iznositi 57 odsto BDP-a i relativno je visok, a pohvalio je to što nisu planirane neselektivne isplate za stanovništvo.

Foto: Tanjug/Ministarstvo finansija/Sava Radovanović

„Problem sa budžetom za 2023. godinu i rebalansom budžeta za 2022. godinu je netransparentnost“, upozorio je Petrović i ukazao da nisu data detaljna obrazloženja za čak 117 milijardi dinara izdataka za „nabavku finansijske imovine“, što su u osnovi krediti koji se najčešće daju javnim preduzećima.

„Ako ide energetskim preduzećima, treba dodati već predviđenoj sumi od 1,2 milijarde evra koja je planirana za taj sektor“, rekao je Petrović.

Izneo je procenu da će EPS do kraja godine napraviti gubitak od 900 miliona evra, a da će u sledećoj godini taj manjak biti 300 miliona evra.

Dodao je da Fiskalni savet podržava najavljeno restrukturiranje javnih preduzeća i istakao da će 2023. godine EPS početi da stvara profit, ali to neće značiti da je postao zdravo preduzeće.

Kada je reč o gasu, poručio je da je mišljenje Fiskalnog saveta da trošak gasa treba da podnesu oni koji ga troše, a ne svi poreski obveznici. Ukazao je da je cena gasa u Srbiji korigovana za nešto više od 20 odsto, dok je u zemljama centralne i istočne Evrope (CIE) prethodne godine cena gasa za domaćinstva je porasla 80 odsto, a za privredu je uvećana dva puta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...