Bez kupaca na nadmetanju za firmu-vlasnicu hotela "Kastrum"

Neuspela prodaja kompanije Romulijana iz Gamzigradske banje

SrbijaStečaj

22.2.2023 17:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Neuspela prodaja kompanije Romulijana iz Gamzigradske banje Neuspela prodaja kompanije Romulijana iz Gamzigradske banje
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) saopštila je u sredu da nije bilo zainteresovanih za učešće na javnom nadmetanju za prodaju kompanije Romulijana iz... Neuspela prodaja kompanije Romulijana iz Gamzigradske banje

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) saopštila je u sredu da nije bilo zainteresovanih za učešće na javnom nadmetanju za prodaju kompanije Romulijana iz Gamzigradske banje, sa početnom cenom od 72,27 miliona dinara.

Iz ALSU su naveli da je javno nadmetanje proglašeno neuspelim pošto nije uplaćen nijedan depozit, niti je položena bankarska garancija za kupovinu stečajnog dužnika kao pravnog lica. Romulijana je, inače, po četvrti put bila ponuđena potencijalnim kupcima.

To preduzeće u stečaju poseduje 12 građevinskih objekata ukupne površine 5.163 kvadrata, čija je početna cena na prvom nadmetanju u avgustu 2021. godine bila 91,4 miliona dinara.

U imovinu Romulijane spada i hotel „Kastrum“ u Gamzigradskoj banji, za koji je 2014. godine interes pokazala ruska kompanija, čiji predstavnici su medijima u Zaječaru i Boru rekli da su spremni da investiraju do osam miliona evra u izgradnju novih hotela, akva parka i drugih turističkih sadržaja.

Generalni sekretar Udruženja banja Srbije Vladan Vešković je za Biznis.rs ranije ocenio da su ekonomskom razvoju zajednica u banjskim mestima najviše doprinela ozbiljna ulaganja u hotelske kapacitete i vanpansionski sadržaj.

„Dobar primer za to su naše najposećenije banje – Sokobanja, Vrdnik i Vrnjačka. Kada je reč o privatizaciji rehabilitacionih centara, poslednjim prodajama možemo biti zadovoljni, jer su privatizovani centri koji su radili otežano ili nisu radili uopšte. Tu mislim na Matarušku i Bogutovačku banju, Zlatar, Kuršumlijsku banju i Vranjsku banju, od kojih je samo poslednja bila poslovno aktivna“, rekao nam je Vešković.

Početkom meseca otvoren je i hotel „Planinka“ u Kuršumlijskoj banji, u čiju rekonstrukciju je uloženo 15 miliona evra, a radovi su trajali tri godine. Tu investiciju je, kako je prenela agencija Beta, sa 12,5 miliona evra finansirala firma Planinka a država je dala subvenciju od 2,5 miliona evra, a u hotelu koji ima četiri zvezdice radi 100 radnika.

Kada je reč o privatizaciji banjskih lečilišta, među ukupno 59 preduzećima koja još čekaju na nove vlasnike je i osam specijalnih bolnica. Uz napomenu da objava javnog poziva za privatizaciju nije moguća zbog sudskih procesa koje je inicirao Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) radi utvrđivanja vlasništva, „pauzirana“ je privatizacija specijalne bolnice „Gejzer“ u Sijarinskoj banji, „Merkur“ u Vrnjačkoj banji, zatim Specijalne bolnice u Banji Koviljači, Instituta za lečenje i rehabilitaciju u Niškoj banji, Banji Koviljači, Ribarskoj i Sokobanji, kao i u Bujanovcu i Specijalne bolnice „Zlatibor“ u Čajetini.

  • GOCA BG

    22.2.2023 #1 Author

    Sve ce one dobiti nove vlasnike ali za mnogo manje para nego sto se sada trazi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...