Jugoslovensko rečno brodarstvo u 2023. ostvarilo prihod od 25,42 miliona evra

Neuspešna privatizacija JRB – bez zainteresovanih kupaca za čuvenu firmu

InfrastrukturaInvesticijePoslovanjeSrbija

9.9.2024 10:53 Autor: Milica Rilak 6

Neuspešna privatizacija JRB – bez zainteresovanih kupaca za čuvenu firmu Neuspešna privatizacija JRB – bez zainteresovanih kupaca za čuvenu firmu
Ministarstvo privrede objavilo je da je proglasilo neuspešnom javnu ponudu za kupovinu kapitala Jugoslovenskog rečnog brodarstva zato što nije bilo zainteresovanih kupaca. „Do isteka... Neuspešna privatizacija JRB – bez zainteresovanih kupaca za čuvenu firmu

Ministarstvo privrede objavilo je da je proglasilo neuspešnom javnu ponudu za kupovinu kapitala Jugoslovenskog rečnog brodarstva zato što nije bilo zainteresovanih kupaca.

„Do isteka roka nije pristigla nijedna prijava za učešće u postupku“, navelo je ministarstvo u obrazloženju, iako je naša najveća kompanija za rečni transport oglašena po sedam miliona evra nižoj ceni nego u julskom pozivu, koji je posle samo 24 časa poništen.

Potencijalni kupci su, inače, mogli da se prijave za učešće u privatizaciji JRB tako što će se prijaviti i uputiti ponudu za kupovinu paketa akcija koji se sastoji od 1.804.179 akcija u vlasništvu Republike Srbije, što predstavlja 99,98 odsto ukupnog kapitala JRB.

Početna cena za prodaju kapitala iznosila je 100 odsto procenjene vrednosti kapitala koji se nudi na prodaju sa stanjem na dan 31. decembar 2023. godine, odnosno 21,82 miliona evra, a rok za slanje prijave ponuđačima istekao je 5. septembra.

„Dana 5. septembra 2024. godine održana je sednica Komisije za sprovođenje postupka javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala Jugoslovenskog rečnog brodarstva, na kojoj je jednoglasno konstatovano da do isteka propisanog roka nije dostavljena nijedna prijava za učešće u postupku“, obrazložilo je ministarstvo odluku da se postupak proglasi neuspešnim.

Podsetimo da su procenjena vrednost i početna cena JRB prema prethodnom pozivu za privatizaciju iznosili 29,2 miliona evra, ali je taj poziv poništen krajem jula.

Sudija, čekić, dokumenta i vaga tas
Foto: Pexels

Portal Pištaljka je, takođe, 27. jula objavio i da je prodaja JRB po početnoj ceni od 29,2 miliona evra oglašena svega pet dana pošto je ova kompanija dobila državni posao od strateške važnosti od Elektroprivrede Srbije, odnosno pretovar i prevoz uglja vredan 28,8 miliona evra – skoro isto koliko je država procenila celu ovu firmu.

U međuvremenu je 30. jula na Portalu javnih nabavki objavljeno obaveštenje u kome EPS obaveštava da zaustavlja dalje aktivnosti u tom postupku javne nabavke.

Odgovor na to zašto je došlo do korekcije procene vrednosti imovine može se potražiti u saopštenju Ministarstva privrede od 2. avgusta ove godine.

Ministarstvo je, kako su tada istakli, objavilo javni poziv za privatizaciju preduzeća JRB AD dana 23. jula 2024. godine, ali je u periodu nakon pripreme i objave poziva dobilo obaveštenje od republičke Direkcije za imovinu, kao i od JRB, da su određene parcele prema važećoj planskoj dokumentaciji predviđene da budu deo projekta od posebnog značaja za Republiku Srbiju.

„Ministarstvo privrede je, upravo i isključivo u cilju obezbeđenja sprovođenja ispravnog postupka privatizacije preduzeća, a pre svega u cilju zaštite javnog interesa, dana 24. jula 2024. godine, donelo odluku o poništaju Javnog poziva“, naveli su u saopštenju u kome su istakli i da će biti urađena korekcija procene vrednosti imovine.

Ko je mogao da kupi JRB?

Usledio je novi poziv za privatizaciju, objavljen 13. avgusta, sa rokom prijave za potenciijalne kupce koji je istekao 5. septembra – i koji je proglašen neuspešnim.

U privatizaciji JRB moglo je da učestvuje, inače, samo domaće pravno lice koje ispunjava kvalifikacione uslove:

  • da je samostalno ostvarilo poslovni prihod u 2023. godini u iznosu od najmanje dve milijarde dinara,
  • da je samostalno ostvarilo poslovni i neto dobitak u 2023. godini
  • da u svom vlasništvu ima najmanje 15 registrovanih teretnih potisnica u Srbiji, za koje „Svedočanstvo o sposobnosti broda za plovidbu“ nije izdato nakon 31. decembra 2023. godine

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, JRB je u 2023. godini ostvarilo ukupan prihod od 2,98 milijardi dinara odnosno 25,42 miliona evra, uz neto profit od 5,34 miliona evra i EBITDA od 6,28 miliona evra.

JRB AD BEOGRAD

Kneza Miloša 82, 11000, Beograd-Savski Venac, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
25.423.230,64 (2023)
Broj zaposlenih:
203 (2023)
  • SABRINA

    9.9.2024 #1 Author

    Pitanje u kakvom je stanju JRB, kada se niko nije prijavio.

    Odgovori

    • Lili

      10.9.2024 #2 Author

      Prošle godine ostvarili „prihod od 25,42 miliona evra, uz neto profit od 5,34 miliona evra i EBITDA od 6,28 miliona evra“. Ko li će dobiti JRB? Koliko će da košta EPS jnabavka od koje su odustali?

      Odgovori

  • SUNCE

    9.9.2024 #3 Author

    O cemu pricamo o lakvom napredku kada drzava i dalje sve zivo rasprodaje

    Odgovori

  • SHALIMAR

    9.9.2024 #4 Author

    Kad se spusti upola cena,tada ce se i prodati…

    Odgovori

  • Ivana91

    9.9.2024 #5 Author

    Pitanje u kakvom stanju je bio

    Odgovori

  • BIJUTI27

    15.9.2024 #6 Author

    Kao i PKB

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.