Raspisan konkurs za idejno rešenje

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji

BiznisSrbija

25.4.2024 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji
Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim... Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 hektara. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru.

Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne prezentacije, potrebni sanitarni čvorovi, garderoba za posetioce, informacioni punkt, ugostiteljski punkt), veliku višenamensku salu sa približno 2.000 mesta sa pripadajućim sadržajima, zatim scenski prostor sa svim savremenim tehničkim mogućnostima za simfonijske koncerte, pozorišne predstave, operske i baletske predstave (podrazumevani prostor za orkestar ispod scene, sa potrebnim prostorijama za izvođače, sale za probe) sa mogućnošću filmskih projekcija, kapaciteta 1.000 mesta, sa obaveznim foajeom i garderobom za posetioce, a potrebno je bezbediti dobru vidljivost u gledalištu i dobru akustiku. Neophodno je da postoji i rupa za orkestar za bar 50 muzičara, sa mogućnošću hidrauličkog nivelisanja, piše eKapija.

Budući objekat kulture treba da ima i kongresnu (višenamensku) salu sa približno 600 mesta, sa pripadajućim sadržajima, višenamensku salu sa približno 150 mesta (skupovi, kamerna scena), do četiri grupne i do 10 individualnih garderoba, vezanih za sve četiri scene, prostor – depo za smeštaj scenske opreme, po potrebi lift za klavir i teške instrumente, kao i administrativni i tehnički blok.

U okvuru objekta treba da postoji i garažni i parking-prostor, a mogući su i manji smeštajni kapaciteti, kao i aneks za fakultet umetnosti.

Takođe potrebno je da uređenje partera i zelenih površina bude u skladu sa ambijentom. Rok za prijavu je 5. jul.

Podsetimo, 2019. godine je gradnja koncertne dvorane-višenamenskog objekta kulture u Nišu, najavljivana na Bulevaru Nemanjića neposredno uz tržni centar Delta Planet, koji je tada bio u izgradnji (bivši kompleks Niš-ekspresa).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...