Rok za završetak radova je tri godine

Konzorcijum deset firmi gradi Tiršovu 2 za 141 milion evra

Srbija

25.4.2024 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Konzorcijum deset firmi gradi Tiršovu 2 za 141 milion evra Konzorcijum deset firmi gradi Tiršovu 2 za 141 milion evra
Ministarstvo za javna ulaganja donelo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila... Konzorcijum deset firmi gradi Tiršovu 2 za 141 milion evra

Ministarstvo za javna ulaganja donelo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila na prethodni tender, a vrednost dodeljenog ugovora je 141 milion evra sa PDV-om (16,6 milijardi dinara), objavila je eKapija.

Konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović je, kako je navedeno, izabran u konkurentskom postupku sa pregovaranjem.

Kako podseća eKapija, procenjena vrednost ovog tendera iznosila je 11,2 milijarde dinara (oko 95 miliona evra) bez PDV-a, a konzorcijum je u otvorenom postupku javne nabavke tražio 128 miliona bez PDV-a (odnosno 153,6 miliona evra sa PDV-om).

Njihova ponuda je formalno ispunjavala uslove tendera, ali je ocenjena kao neprihvatljiva upravo zbog ponuđene cene. U postupku pregovaranja, ponuđač je cenu spustio, te je njihova konačna ponuda – koja je i prihvaćena – 118 milion evra bez PDV-a, odnosno 141,6 milona evra sa PDV-om.

Izvođači radova imaju rok od tri godine za završetak gradnje. Bruto površina objekta nove Univerzitetake dečje klinike je oko 62.000 kvadrata, a broj bolesničkih postelјa kreće do 230 uz 71 u okviru dnevne bolnice, a predviđeno je i 528 parking mesta.

Gradnja nove zgrade klinike u Tiršovoj aktivno se najavljuje još od 2017. godine, kada je tadašnji premijer Aleksandar Vučić najavio rekonstrukciju Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj i izgradnju druge bolnice Tiršova 2.

Kada je na funkciju gradonačelnika Beograda došao direktor Tiršove, Zoran Radojičić, ova tema ponovo se aktuelizovala, pa je tako bivši gradonačelnik najavio i početak radova za proleće 2020. godine.

Na jesen 2021. godine počeli su i pripremni radovi, a konzorcijum sastavljen iz četiri firme Novkol, Sky Technologies, WD Concord West i Srbijaautoput dobio je posao na tenderu za izvođenje pripremnih radova na uređenju gradilišta za izgradnju nove univerzitetske dečje bolnice Tiršova 2 u Beogradu.

Vrednost posla bila je 6,23 miliona evra, bez PDV-a. Tada je Radojičić izjavio da veruje da će izgradnja dečje klinike Tiršova 2 biti završena do 2024. godine, na stogodišnjicu osnivanja pedijatrije u Beogradu.

U martu prošle godine ministar za javna ulaganje Marko Blagojević i guverner Banke za razvoj Saveta Evrope Karlo Montičeli potpisali su sporazum između naše zemlje i EU o dodeli bespovratne pomoći, a za izgradnju dečje bolnice Tiršova 2, za šta je namenjeno 35 miliona evra.

  • gagica

    28.4.2024 #1 Author

    Odlicno

    Odgovori

  • SHALIMAR

    28.4.2024 #2 Author

    Sto bi trebalo da znaci da umesto da je zavrsena ona tek treba na 100 god.rada da se pocne da se gradi..

    Odgovori

  • ZOI

    28.4.2024 #3 Author

    Super

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...