odvajanja za socijalne programe na rekordnom nivou, ali problem poslovanje javnih preduzeća

Niški budžet u idućoj godini 13,4 milijarde dinara

BiznisInfrastrukturaSrbija

8.12.2022 10:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Niški budžet u idućoj godini 13,4 milijarde dinara Niški budžet u idućoj godini 13,4 milijarde dinara
Predlogom budžeta grada Niša za 2023. godinu, koji je objavljen na zvaničnom gradskom sajtu, predviđeno je da će iznositi 13,4 milijarde dinara, što je... Niški budžet u idućoj godini 13,4 milijarde dinara

Predlogom budžeta grada Niša za 2023. godinu, koji je objavljen na zvaničnom gradskom sajtu, predviđeno je da će iznositi 13,4 milijarde dinara, što je za 1,6 milijardi više u odnosu na budžet za 2022. godinu.

Zamenica načelnice Uprave za finansije Nina Ilić izjavila je da će osnovni prihod grada Niša u narednoj godini biti porez na zarade zaposlenih.

„Taj porez predstavljaće više od 50 odsto ukupnih prihoda grada i to zahvaljujući rastu broja zaposlenih. Drugi po značaju prihod biće porez na imovinu, ali ne kao namet već kao povećanje oporezivih površina i povećanje broja poreskih obveznika“, izjavila je Ilić na javnoj raspravi održanoj u Gradskoj kući.

Prema njenim rečima, na trećem mestu u budžetu biće prihodi od doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta, kako je rekla, zbog toga što se „na svakom koraku u gradu gradi“, prenela je agencija Beta.

Ona je kazala da će budžet grada u narednoj godini biti „razvojni i socijalni“, jer nijedno davanje iz budžeta neće biti smanjeno, već će mnoga biti povećana. „Sve ono što je do sada bilo plaćano preko Uprave za društvene delatnosti, socijala, predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, primarna zdravstvena zaštita, Narodna kuhinja i još mnogo toga, ništa nije smanjeno. Najveća izdvajanja su upravo za tu upravu – 32,8 odsto ukupnog budžeta“, izjavila je Ilić.

Za investicije poput izgradnje puteva, kanalizacione i vodovodne mreže planiramo je 1,15 milijardi dinara.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je da grad Niš može da se „pohvali“ da na računu stalno ima od milijardu dinara do milijardu i po.

„Trenutno na računu imamo 1,1 milijardu dinara. Deo para će biti potrošen do kraja godine, ali ne sve, ne želimo da se razbacujemo“, istakla je Sotirovski.

Ona je kazala da su prihodi budžeta grada uvećani jer je broj zaposlenih dostigao 83.000, a broj nezaposlenih je smanjen na 20.000 sa 36.000, koliko je bilo 2016. godine.

Međutim, odbornik opozicione odborničke grupe u Skupštini grada Niša Branislav Jovanović upozorio je na javnoj raspravi da budžet ne prati drugi po važnosti dokument, a to je Program izgradnje grada. On je kazao da bi grad mogao mnogo više da ulaže u izgradnju kada bi poslušali savete opozicije o spajanju pojedinih gradskih komunalnih preduzeća i pronalaženju strateškog partnera za gradnju akva parka.

„Pronalaženjem strateškog partnera uštedela bi se milijarda dinara, a 300 miliona dinara godišnje štedelo bi se kada bi Gorica, Mediana i Parking servis kao nekada bili jedno preduzeće“, naglasio je Jovanović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...