NOVA ENERGETSKA POLITIKA EVROPE Milijardu evra u obnovljive izvore

EkologijaRegionSrbijaU fokusuVesti

3.6.2020 14:40 Autor: Julijana Vincan 2

NOVA ENERGETSKA POLITIKA EVROPE Milijardu evra u obnovljive izvore NOVA ENERGETSKA POLITIKA EVROPE Milijardu evra u obnovljive izvore
Šefica regionalne kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre izjavila je da je ta finansijska institucija 2019. godine donela novu energetsku... NOVA ENERGETSKA POLITIKA EVROPE Milijardu evra u obnovljive izvore

Šefica regionalne kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre izjavila je da je ta finansijska institucija 2019. godine donela novu energetsku politiku. Naime, napravljen je zaokret ka održivoj ekonomiji sa željom da do 2025. godine 50 odsto finansiranja opredeljuju za borbu protiv kilmatskih promena.

Negre je na onlajn konferenciji „Zelena ekonomija regiona“ u organizaciji „Adria media grupe“ rekla da EIB namenjuje 30 odsto finansiranja borbi protiv klimatskih promena.

Obavezali smo se da u narednih deset godina podržimo ulaganje od milijardu evra u dekarbonizaciju privreda širom sveta i ujedno obustavimo finansiranje projekata u kojima je prisutno korišćenje fosilnih goriva i gasa zaključno sa 2021. godinom. Ta politika je dosta radikalna, ali smatramo da je neophodna, ne bi li motivisali i druge finansijere, kako javne tako i privatne, da odlučno krenu sa borbom“, istakla je Negre.

Fokus je na povećanju udela energetske efikasnosti, smanjenju štetnih gasova i obnovi postojeće energetske infrastrukture. „Želimo da doprinesemo čistijoj planeti i da pomognemo zemljama u ovom regionu da usklade prakse sa zemljama EU“, kazala je Negre i dodala da su investicione potrebe velike.

Foto: Pixabay.com

Prostora za ulaganje ima, po njenim rečima, ali to zavisi od razvojnih strategija svake od zemalja. EIB se obavezala da mobiliše najmanje 100 milijardi evra do 2027. godine kao podršku zemljama da se priključe ekološkoj tranziciji.

„Energetski miks u zemljama ovog regiona različit, odnosno razlikuje se od zemlje do zemlje. Što se tiče obnovljivih izvora energije, EIB je aktivno podržala strategiju za razvoj hidroelektrana na Balkanu“, naglasila je šefica regionalne kancelarije EIB.

Govoreći o projektima koje finansira ili planira EIB, navela je projekte gasne interkonekcije, zamene zastarelih električnih brojila i druge. „Razmatramo projekte koji se odnose na obnovljive izvore energije Albaniji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, takođe i BiH, i u tom pogledu ima potencijala, istakla je Negre i dodala da je Srbija u toj oblasti dosta napredovala, naročito kada je u pitanju izgradnja vetroparkova.

  • zorica

    3.6.2020 #1 Author

    Sva podrska za obnovljive izvore energije….

    Odgovori

  • OSTOJA RAJIĆ

    6.6.2020 #2 Author

    IMAM REVERZIBILNI PROJEKAT ZA OBNOVLJIVU ENERGIJU, KAKO DO NOVCA. POZDRAV

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...