Do 1. avgusta trebalo bi da zaživi novi sistem obračuna cene gasa za privredu

Novi izveštaj MMF-a: Vlada će Srbijagasu „pokriti“ 275 miliona evra obaveza i otplatiti dva kredita

BankeInfrastrukturaInvesticijeSrbija

9.7.2024 12:50 Autor: Milica Rilak 8

Novi izveštaj MMF-a: Vlada će Srbijagasu „pokriti“ 275 miliona evra obaveza i otplatiti dva kredita Novi izveštaj MMF-a: Vlada će Srbijagasu „pokriti“ 275 miliona evra obaveza i otplatiti dva kredita
Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je u okviru svog izveštaja povodom treće revizije aktuelnog aranžmana i svojevrsni presek stanja onoga što je dogovoreno i... Novi izveštaj MMF-a: Vlada će Srbijagasu „pokriti“ 275 miliona evra obaveza i otplatiti dva kredita

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je u okviru svog izveštaja povodom treće revizije aktuelnog aranžmana i svojevrsni presek stanja onoga što je dogovoreno i urađeno, kao i mera i obaveza koje su preuzete, a još nisu sprovedene u delo.

Iz tog izveštaja može se videti da su obaveze preuzete u vezi sa Elektroprivredom Srbije, kao i da se fokus MMF-a pomera ka Srbijagasu – kome će Vlada Srbije oprostiti 275 miliona evra obaveza i otplatiti ukupno 216,8 miliona evra kredita uzetih tokom energetske krize.

Uz konstataciju da su i EPS i Srbijagas prošlu godinu završili sa profitom, koji je u slučaju EPS-a iznosio blizu 800 miliona evra, MMF je u izveštaju uz treću reviziju aranžmana ukazao i na to da je od 1. maja trebalo da u primeni bude novi sistem za određivanje cene gasa za „neregulisani“ sektor, odnosno za privredu – i da ta obaveza nije ispunjena.

Odgovor Vlade Srbije MMF-u, kako se vidi u izveštaju, je da im je bilo potrebno više vremena da postignu dogovor oko računovodstvenih rešenja kako bi novi sistem zaživeo, ali i oko kompenzacije Srbijagasu za troškove koje je imao tokom energetske krize, i to u pogledu visoke cene skladištenja gasa i nabavke sredstava za održavanje likvidnosti.

Vlada je zato, kao što su i skrenuli pažnju timu MMF-a, 11. aprila donela odluku o tome da Srbijagasu „pokrije“ 275 miliona evra obaveza za skladištenje gasa u Mađarskoj, ali i da otplati dva kredita za likvidnost – od 110,5 i 106,3 miliona evra, a preuzela je i druge obaveze.

„S obzirom na to da je cena gasa za sektor privrede značajno smanjena od 1. maja (kada je Srbijagas defakto prešao na tržišni sistem određivanja cene, pošto je Vlada ukinula subvencionisanje), sprovešćemo analizu adekvatnosti marže koja trenutno iznosi pet odsto i proceniti ima li mesta njenom povećanju s obzirom na investicije koje su potrebne u narednim godinama“, navela je Vlada, a objavio MMF u okviru izveštaja.

Izgradnja gasovoda / Foto: Beta

Podsetimo da je u toku i rad na novoj metodologiji EPS-a za određivanje cene struje za privredu, a u aktuelnom izveštaju MMF-a stoji da je rok za njegovu izradu kraj avgusta, dok bi na snagu trebalo da stupi 1. novembra 2024. godine. Preuzeta je i konkretna obaveza – da metodologija za obračun cene gasa za „neregulisani“ sektor – privredu – zaživi za oko tri nedelje, od 1. avgusta 2024. godine.

„Odvojeno, planiramo da razvijemo sistem koji bi pomogao u zaštiti cena od prekomerne kratkoročne volatilnosti na globalnom tržištu gasa, kako bi se održala jaka pozicija Srbije kao atraktivne investicione destinacije“, najavila je Vlada Srbije MMF-u.

U izveštaju se podseća i da aktuelni aranžman sa MMF uključuje klauzulu o konsultacijama u slučaju da prosečne tržišne cene gasa pređu 250 evra/MWh tokom dvonedeljnog perioda, u kom slučaju aranžman dozvoljava da se pokrene diskusija o preduzimanju odgovarajućih mera.

„Trenutne tržišne cene su daleko ispod ove“, konstatovala je Vlada Srbije i potvrdila da će ispuniti ranije preuzete obaveze u vezi sa Srbijagasom.

„Obezbedićemo da Srbijagas završi postupak razdvajanja poslovanja do kraja 2024. godine. S tim u vezi, nakon usvajanja izmena i dopuna Zakona o energetici koje predviđaju osnivanje nezavisne komisije koja bi nadgledala poslovanje operatora prenosnog sistema za gas – Transportgasa, ta kompanija je podnela zahtev Agenciji za energetiku Republike Srbije za odluku o sertifikaciji, koja se očekuje do kraja jula 2024. godine, nakon čega sledi sertifikacija od relevantnih organa EU, koje se očekuje do kraja ove godine“, obećala je Vlada Srbije.

Najavila je i da će, „u skladu sa posvećenošću transparentnosti“, objaviti sve strateške i finansijske planove za EPS i Srbijagas.

„Nastavićemo i sa objavljivanjem mesečnog izveštavanja o kašnjenju potraživanja prema Srbijagasu i EPS-u od njihovih 20 najvećih dužnika, uključujući promene u docnji potraživanja od januara 2022. godine“, navela je Vlada Srbije tokom razgovora sa MMF-om o trećoj reviziji aktuelnog aranžmana.

  • VladimirNS

    9.7.2024 #1 Author

    Bravo! Gas plaća i onajko uopšte nema priključak i koristi ga.

    Odgovori

  • Emilija

    9.7.2024 #2 Author

    Bravo za njih!

    Odgovori

  • NATI

    9.7.2024 #3 Author

    Sigurno nije prvi put

    Odgovori

  • SHALIMAR

    9.7.2024 #4 Author

    Da vidimo da li ce tako i biti..

    Odgovori

  • MIKIMILE

    9.7.2024 #5 Author

    Bravo

    Odgovori

  • Ivana91

    9.7.2024 #6 Author

    Bravo

    Odgovori

  • Anonimni

    10.7.2024 #7 Author

    Treba da se privatizuje pa nece biti kradje

    Odgovori

  • BIJUTI27

    14.7.2024 #8 Author

    Mislim da Bajatoviću treba povećati platu na 50.000 €. Pošto je već toliko uspešan kao direktor i radi sa gubitkom i uzima kredite. I moja baba bi bila isto dobar direktor kao što je on!!.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.