Samooporezivanje moguće od 3. aprila na formularu PP OPO

Novi obrazac za prijavu poreza pred frilenserima 30. marta

IzdvajamoPoreziPoslovanjeSrbija

28.3.2023 14:07 Autor: Marija Krsmanović 0

Novi obrazac za prijavu poreza pred frilenserima 30. marta Novi obrazac za prijavu poreza pred frilenserima 30. marta
Frilenseri koji su ostvarili prihod u prvom kvartalu ove godine trebalo bi, prema novim propisima, da imaju rok do 30. aprila da podnesu poresku... Novi obrazac za prijavu poreza pred frilenserima 30. marta

Frilenseri koji su ostvarili prihod u prvom kvartalu ove godine trebalo bi, prema novim propisima, da imaju rok do 30. aprila da podnesu poresku prijavu (30 dana po završetku prvog tromesečja). Ipak, prema najavama Poreske uprave, ovaj rok biće produžen i računaće se „počev od narednog dana od dana kada se steknu tehnički uslovi za podnošenje prijave na Obrascu PP OPO – K“.

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar kaže za Biznis.rs da će način prijavljivanja poreza i sam obrazac biti predstavljeni u četvrtak, 30. marta.

Pravilnik koji je stupio na snagu 25. marta 2023. godine propisuje da frilenseri izvrše prijavu na Obrascu PP OPO – K (Poreska prijava o obračunatom porezu samooporezivanjem i pripadajućim doprinosima na prihode ostvarene kvartalno, od strane fizičkog lica kao poreskog obveznika).

Kako se navodi na sajtu Poreske uprave (PU), frilenseri prijavu na ovom obrascu mogu da vrše za prihode ostvarene u drugom kvartalu, dok će za dohodak ostvaren u prvom kvartalu prijavu moći da podnesu “počev od narednog dana od dana kada se steknu tehnički uslovi za podnošenje prijave na Obrascu PP OPO – K”.

“Ukoliko frilenseri žele da podnesu prijavu za prihode koje su ostvarili u prvom kvartalu 2023. godine pre sticanja tehničkih uslova za podnošenje prijave na Obrascu PP OPO – K, oni to mogu učiniti počev od 3. aprila 2023. godine na Obrascu PP OPO, s tim da u tom slučaju neće moći da koriste tehničku podršku kao u slučaju podnošenja poreske prijave na Obrascu PP OPO – K”, navodi se na sajtu Ministarstva finansija i Poreske uprave.

Kovanice, olovke i papiri
Foto: Piqsels.com

Podsetimo, 1. januara 2023. godine stupio je na snagu Zakon o porezu na dohodak građana kojim je predviđeno da frilenseri plaćaju porez po jednom od dva modela oporezivanja.

Prema prvom modelu, frilenseri koji zarađuju 32.000 dinara mesečno, odnosno do 96.000 dinara po kvartalu, neće plaćati nikakve poreze i doprinose, izuzimajući 1.400 dinara mesečno za zdravstveno osiguranje. Ukoliko prihodi frilensera koji je odabrao ovaj model premaše neoporezivih 96.000 dinara, on će biti u obavezi da plaća penziono i invalidsko osiguranje (PIO), zdravstveno i porez na dohodak.

Drugi model, koji je predviđen je za radnike na internetu koji imaju učestalija i veća primanja, propisuje neoporezivi deo od 19.300 dinara mesečno, odnosno 57.900 kvartalno. Prema ovom modelu, frilenserima će se od bruto prihoda oduzimati 34 odsto normiranih troškova, odnosno troškovi poslovanja, struje, interneta, dok će se na preostali iznos plaćati 10 odsto poreza na dohodak, zdravstveno i PIO.

Kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog novih zakonskih rešenja, frilenseri su se 16. januara okupili ispred Ministarstva finansija jer novi zakon nije uvažio sve njihove zahteve.

Miran Pogačar je tom prilikom naveo da, pored prava na trudničko i porodiljsko bolovanje, frilenseri traže i smanjenje stope poreza od dva do tri odsto. Kako je tada naveo, njihov cilj nije izbegavanje poreza, već usklađivanje prava i obaveza.

Takođe, u Udruženju radnika na internetu smatraju da porez ne treba da plaćaju retroaktivno, što je bio povod za protest 21. januara. Skup je najavljen nakon što je krajem 2022. godine 8.000 frilensera primilo rešenje od PU da plati porez na dohodak ostvaren 2017. godine.

Ova rešenja odnosila su se na radnike koji su primali isplate iz inostranstva na devizne račune, ali su njima obuhvaćeni i oni koji su bili na privremenom radu u inostranstvu, kao što su radnici na brodovima, naftnim bušotinama, animatori i sobarice na kruzeru… Frilenseri su zahtevali da se oslobode poreza na dohodak za 2017. godinu, kao i obećanje Vlade Srbije da rešenja neće biti poslata ni za 2018, 2019. i 2020. godinu, uzimajući u obzir da im do tada PU nije dala do znanja da su u obavezi da plaćaju porez.

Rešenja poslata po osnovu deviznih primanja iz 2017. godine bila su privremena i Poreska uprava ih je slala ne uzimajući u obzir da li je porez već plaćen u drugoj zemlji ili ne, pa je tako pred frilensere postavljen dodatni izazov dvostrukog oporezivanja.

Modeli oporezivanja koji su predstavljeni krajem prošle godine rešenja su koja je radna grupa kreirala kako bi veliki broj frilensera dobio “adekvatan poreski tretman”, objasnio je početkom ovog meseca pomoćnik ministra finansija Dragan Demirović. Međutim, on je tom prilikom istakao da ova rešenja ne bi trebalo da budu trajna, već da bi frilenseri, koji su uglavnom fizička lica, u budućnosti trebalo da se opredele za neki drugi način poslovanja, odnosno da postanu preduzetnici ili zaposleni.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...