još se nisu stekli tehnički uslovi

Produžen rok frilenserima za prijavu poreza za prvi kvartal

PoreziSrbija

28.3.2023 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Produžen rok frilenserima za prijavu poreza za prvi kvartal Produžen rok frilenserima za prijavu poreza za prvi kvartal
Frilenseri koji su ostvarili prihod tokom prva tri meseca ove godine, trebalo bi da imaju rok do 30. aprila da podnesu poresku prijavu. Međutim,... Produžen rok frilenserima za prijavu poreza za prvi kvartal

Frilenseri koji su ostvarili prihod tokom prva tri meseca ove godine, trebalo bi da imaju rok do 30. aprila da podnesu poresku prijavu. Međutim, sudeći po najavi Poreske uprave, ovaj rok biće duži i računaće se „počev od narednog dana od dana kada se steknu tehnički uslovi za podnošenje prijave na Obrascu PP OPO – K“. Detaljna uputstva, kako je navedeno, očekuju se narednih dana od Ministarstva finansija.

Frilenseri se oporezuju samooporezivanjem, što znači da sami, u predviđenim rokovima, podnose poresku prijavu, prenosi N1.

Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, usvojenim krajem prošle godine, predviđena su dva modela samooporezivanja frilensera i oba podrazumevaju da se poreska prijava podnosi četiri puta godišnje. Tačnije, ko god je imao prihode od frilens posla u tokom jednog kvartala, u roku od 30 dana po isteku tog kvartala mora da podnese poresku prijavu Poreskoj upravi.

Po zakonu, rok za podnošenje prve ovogodišnje prijave, za sve one koji su imali prihode od frilens poslova tokom januara, februara i marta, ove godine je 30. april. Ova prijava podnosi se online, međutim, pošto je saopšteno da se još nisu „stekli tehnički uslovi za ponošenje prijave na novom obrascu“, ovaj rok biće duži.

„Pravilnikom o izmenama i dopunama Pravilnika o poreskoj prijavi o obračunatom porezu samooporezivanjem i pripadajućim doprinosima na zaradu, odnosno drugu vrstu prihoda od strane fizičkog lica kao poreskog obveznika koji je stupio na snagu 25. marta, propisana je nova poreska prijava na Obrascu PP OPO-K – poreska prijava o obračunatom porezu samooporezivanjem i pripadajućim doprinosima na prihode ostvarene kvartalno, od strane fizičkog lica kao poreskog obveznika“, navedeno je iz Poreske uprave.

Rok u kome frilenseri podnose prijave je 30 dana od isteka kvartala.

„Poreski obveznici, fizička lica koja ostvaruju prihode od lica koja prilikom isplate, ne obračunavaju poreze i doprinose u Srbiji, a koja poreske obaveze prijavljuju i plaćaju kvartalno – tzv. frilenseri, prijave na Obrascu PP OPO-K podnose za prihode koje su ostvarili u drugom kvartalu, odnosno u periodu od 1. aprila do 30. juna“, ističu iz PU.

Što se tiče prihoda koje su frilenseri ostvarili u prvom kvartalu, odnosno od 1. januara do 31. marta, prijava se, takođe, može podneti na Obrascu PP OPO-K, s tim da se u ovom slučaju rok od 30 dana za podnošenje prijave računa počev od narednog dana od dana kada se steknu tehnički uslovi za ponošenje prijave na ovom Obrascu.

Dodaje se da je u pripremi tehnička podrška koja će u značajnoj meri olakšati frilenserima podnošenje prijave na Obrascu PP OPO-K, a kada će biti operativna biće objavljeno na sajtu Ministarstva finansija i Poreske uprave.

Ipak, biće moguće i ranije podneti poresku prijavu za prvi kvartal.

„Ukoliko frilenseri žele da za prihode koje su ostvarili u prvom kvartalu podnesu prijavu pre sticanja tehničkih uslova za podnošenje prijave na Obrascu PP OPO-K, oni to mogu učiniti počev od 3. aprila na Obrascu PP OPO, s tim da u tom slučaju neće moći da koriste tehničku podršku kao u slučaju podnošenja poreske prijave na Obrascu PP OPO -K“, ukazuje PU.

Ministarstvo finansija će, kako ističu, u cilju pružanja detaljnih informacija poreskim obveznicima – frilenserima, u narednom periodu objaviti objašnjenja u vezi sa podnošenjem i popunjavanjem poreskih prijava na Obrascu PP OPO, kao i na Obrascu PP OPO-K.

  • TATJANA

    29.3.2023 #1 Author

    Bar da im produže rok, to je korektno

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.4.2023 #2 Author

    Sta god da bude,oni nece biti zadovoljni…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...