Zdravstveno osiguranje I dalje “kamen spoticanja”

Za mesec dana počinje rok za prijavu frilens prihoda, portala još uvek nema

IzdvajamoOsiguranjePoreziPoslovanje

2.3.2023 10:51 Autor: Ljiljana Begović 10

Za mesec dana počinje rok za prijavu frilens prihoda, portala još uvek nema Za mesec dana počinje rok za prijavu frilens prihoda, portala još uvek nema
Za mesec dana, kada se završi prvi kvartal 2023. godine, frilenseri će po novim propisima biti u obavezi da na posebnom portalu prijavljuju svoje... Za mesec dana počinje rok za prijavu frilens prihoda, portala još uvek nema

Za mesec dana, kada se završi prvi kvartal 2023. godine, frilenseri će po novim propisima biti u obavezi da na posebnom portalu prijavljuju svoje prihode na osnovu kojih će dobiti tačan obračun poreza i doprinosa koje moraju da plate. Iz udruženja Frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS) kažu da sajt za prijavu porеza još nijе gotov, tako da nisu poznati ni dеtalji oko popunjavanja prijavе.

“Čеkamo višе informacija od organizacijе koja radi na izradi sajta”, navode iz ovog udruženja.

Frilenseri brinu kako će sve funkcionisati jer je ostalo malo vremena do isteka roka za prijavljivanje, a neke od nedoumica odnose se i na zdravstveno osiguranje.

“Što sе tičе prioritеta – osnova zdravstvеnog osiguranja, zaposlеni i pеnzionеri nе plaćaju zdravstvеno, dok sе za ostalе katеgorijе (nеzaposlеnost, prеko bračnog druga, studеnt) plaća. To znači da ako stе zaposlеni, a privrеmеno stе sprеčеni za rad (na bolovanju, porodiljsko odsustvo), ostajе vam prijava prеko zaposlеnja i nе plaćatе zdravstveno osiguranje na frilеns prihodе”, objašnjavaju iz UFPS.

Oni dodaju da ukoliko prеstanе frilеns osnov zdravstvеnog osiguranja građani bi trebalo da se odjave i ponovo podnosu zahtеv, kako bi bili osigurani po starom osnovu osiguranja, ukoliko postoji pravni osnov za to.

Uprkos nezadovoljstvu i protestima frilensera sredinom januara, ovi radnici neće imati pravo na bolovanje, iako su dobili rešenja za 2017. godinu u kojima je obračunato i zdravstveno osiguranje.

Foto: Freepik.com

Predsednik Udruženja radnici na internetu Miran Pogačar, koji je i organizovao januarske proteste, naglasio je da problem leži u tome što njihova prava koja su zahtevali i koja je trebalo da uđu u novi Zakon o porezu na dohodak građana, nisu ostvarena.

„To su prava za porodiljsko i trudničko odsustvo, visina poreza, i ono što je najbitnije – čak i da ljudi hoće da plaćaju, ne znaju kako”, rekao je tada Pogačar.

Objašnjavajući kako se došlo do modela na osnovu kojih će se oporezivati frilenseri i u skladu sa tim imati određena prava, pomoćnik ministra finansija Dragan Demirović je istakao da je radna grupa imala za cilj da velikom broju frilensera, koji su zapravo fizička lica, obezbedi adekvatan poreski tretman. Ipak, ova rešenja ne bi trebalo da budu trajna za radnike na internetu, već bi u budućnosti trebalo da se opredele za neki drugi način poslovanja i da postanu preduzetnici ili zaposleni, čime bi stekli veća prava i definisan status.

Ključno pitanje – da li je frilens dodatni ili stalan posao?

Profesor Zoran Stojiljković kaže da problem frilensera angažovanih u “ekonomiji tezgarenja” jeste problem njihovog “klasnog statusa i identiteta“ – dileme vide li oni sebe kao ljude koji radom na platformama obezbeđuju dodatnu zaradu za čiju regulaciju nisu posebno zainteresovani jer već negde rade, ili kao radnike – pri čemu se otvara pitanje ko im daje radne zadatke, odnosno ko im je poslodavac, ili su formalno ili stvarno samozaposleni.

“Od odgovora na to pitanje zavisi i stepen njihovog nezadovoljstva postojećim rešenjima. Ključnim mi se čini realizovanje zahteva da se svim radnicima, a ne samo zaposlenima garantuje sloboda sindikalnog udruživanja, organizovanja i delovanja, kao i da se svima obezbedi pravo na učešće u kolektivnom pregovaranju”, ocenjuje Stojiljković.

Radi se dakle o važnoj sindikalizaciji moći radnika koja kolektivnim organizovanjem dopunjuje njihovu individualno posmatrano (ne)moćnu poziciju i šanse na tržištu rada. Dok je naš posao tražen i dobro plaćen često nemamo potrebu i svest da se sindikalno organizujemo.

“No, kada se situacija izmeni, kao što u svetu počinje da se menja otkazima u mega korporacijama u ovom sektoru, preostaju nam jedino sindikati. A tada već može biti kasno”, zaključuje Zoran Stojiljković.

 • TATJANA

  3.3.2023 #1 Author

  Nadam se da ce uskoro i oni rešiti svoj status

  Odgovori

 • GOCA BG

  3.3.2023 #2 Author

  Treba da imaju pravo na zdravstveno kao i sva pravna lica…

  Odgovori

  • Lelica

   5.3.2023 #3 Author

   Trebaju da imaju sva prava,ali nazalost nemaju.

   Odgovori

 • LEKI

  4.3.2023 #4 Author

  Videcemo kako ce to resiti, svakako bi bilo dobro za njih

  Odgovori

 • CUPKA

  4.3.2023 #5 Author

  Pravo na zdravstveno bi trebalo da imaju svi. A situacija ce se nadam se resiti uskoro.

  Odgovori

 • Tina

  5.3.2023 #6 Author

  Treba napokon da se resi njihovo pitanje

  Odgovori

 • LUKA

  5.3.2023 #7 Author

  Konacno i to da dodje na red

  Odgovori

 • FRUIT04

  5.3.2023 #8 Author

  U Srbiji, ma nije moguce.

  Odgovori

 • Coka13

  6.3.2023 #9 Author

  Samo da se i njihov status reši napokon.

  Odgovori

 • MALENA

  6.3.2023 #10 Author

  Oni treba da imaju prava kao i svi drugi, videćemo hoće li se to regulisati!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.