promene se odnose na prijavljivanja prestanka, prekida i nastavka poslovanja, kao i na poreske obaveze

Nove izmene načina oporezivanja i obavljanja delatnosti za paušalce

IzdvajamoPoreziPoslovanjeSrbija

22.2.2023 08:01 Autor: Ljiljana Begović 0

Nove izmene načina oporezivanja i obavljanja delatnosti za paušalce Nove izmene načina oporezivanja i obavljanja delatnosti za paušalce
Poreska uprava uvela je izmene od 1. januara 2023. godine koje se tiču preduzetnika koji su paušalno oporezovani. Promene se odnose na otpočinjanje obavljanja... Nove izmene načina oporezivanja i obavljanja delatnosti za paušalce

Poreska uprava uvela je izmene od 1. januara 2023. godine koje se tiču preduzetnika koji su paušalno oporezovani. Promene se odnose na otpočinjanje obavljanja delatnosti, zatim prijavljivanja prestanka, prekida i nastavka obavljanja delatnosti, kao i na načine oporezivanja.

Poreska savetnica Zvezdana Pisarević kaže da paušalci nisu u obavezi da vode knjigovodstvo i predaju završne račune, već da samo vode knjigu prihoda. Mnogi preduzetnici smatraju ovo olakšicom da ne moraju da imaju knjigovođu, međutim samim tim nisu upoznati sa nekim obavezama koje imaju prema Poreskoj upravi i ne podnose poreske prijave.

„Biti paušalno oporezovan zapravo znači da se porez na prihod i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje plaćaju prema rešenju Poreske uprave i samo to. Paušalci nisu oslobođeni ostalih poreskih obaveza, odnosno podnošenja drugih poreskih prijava, kao što je na primer poreska prijava za ekološku taksu i slično. Ali je većina paušalaca ubeđena da je rešenje o plaćanju paušalnog poreza na prihod sve što imaju od obaveza i da bi im knjigovođa bio samo suvišan trošak“, objašnjava Pisarević.

Iz tog razloga je Ministarstvo finansija promenilo način donošenja rešenja za paušalce. Kako su Agencija za privredne registre i Poreska uprava povezani, PIB dobijamo prilikom registracije u APR, Poreska uprava je napravila korak dalje kada je u pitanju promena u poslovanju paušalaca – prekid i nastavak poslovanja.

Naša sagovornica navodi da je prema ranijim zakonskim pravilima svaki poreski obveznik bio u obavezi da svaku promenu u poslovanju prijavi Poreskoj upravi podnošenjem odgovarajuće poreske prijave.

„Kako paušalci koji nemaju knjigovođu nisu upoznati sa tim, često se dešavalo da prijave prekid obavljanja delatnosti (jer su čuli da tako treba), ali nisu prijavljivali nastavak obavljanja delatnosti i samim tim su poslovali na tržištu, a nisu plaćali fiskalne obaveze – jer Poreska uprava nije bila obaveštena o tome. Stoga je izvršena izmena i dopuna Zakona o porezu na dohodak građana u delu podnošenja poreskih prijava za počinjanje, prekid ili nastavljanje obavljanja delatnosti“, kaže poreska savetnica.

Sastanak i obračunavanje
Foto: Shutterstock

Postoje određene kategorije poreskih obveznika koje se ne registruju u APR, kao što su na primer advokati, ali ipak dobijaju PIB od Poreske uprave.

Ovi obveznici su uglavnom paušalno oporezovani i njihova jedina obaveza je da podnesu zahtev za paušalno oporezivanje. Prema novim propisima, oni više nisu u obavezi da podnose poresku prijavu PPDG-1R već će to Poreska uprava uraditi po službenoj dužnosti. Ukoliko ne podnesu zahtev za paušalno oporezivanje smatra se da su se opredelili da porez i doprinose plaćaju prema stvarno ostvarenom prihodu.

Ostali poreski obveznici, koji su se prilikom osnivanja izjasnili da nameravaju da budu paušalno oporezovani, ne moraju da podnose poresku prijavu. Poreska uprava će ih zadužiti po službenoj dužnosti.

Ukoliko poreski obveznik, koji je plaćao porez i doprinose na stvarno ostvareni prihod želi da promeni način oporezivanja i da postane paušalno oporezovani obveznik, ponovo ne mora da podnosi poresku prijavu već je dovoljno da podnese zahtev za prelazak na paušalno oporezivanje i Poreska uprava će uraditi sve ostalo.

Isto pravilo važi prilikom privremenog prekida obavljanja delatnosti i nastavljanja obavljanja delatnosti. Poreska uprava će po službenoj dužnosti evidentirati privremeni prekid obavljanja delatnosti, kao i nastavak obavljanja delatnosti prema datumima koji su navedeni u APR.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...