upućen javni poziv bankama

Novi Pazar planira da se zaduži 250 miliona dinara za asfaltiranje ulica

BiznisInfrastrukturaSrbija

30.5.2023 12:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Novi Pazar planira da se zaduži 250 miliona dinara za asfaltiranje ulica Novi Pazar planira da se zaduži 250 miliona dinara za asfaltiranje ulica
Grad Novi Pazar uputio je javni poziv bankama da im dostave ponude za dugoročni kredit za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda u iznosu od 250... Novi Pazar planira da se zaduži 250 miliona dinara za asfaltiranje ulica

Grad Novi Pazar uputio je javni poziv bankama da im dostave ponude za dugoročni kredit za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda u iznosu od 250 miliona dinara, objavio je u utorak radio Sto plus, prenela je Beta.

Rok za dostavljanje ponuda je 8. jun, a kredit će biti uzet od banke koja dostavi najnižu ponuđenu cenu.

Iako se navodi da je u pitanju dugoročni kredit, iz dokumentacije se vidi da grad planira da dug otplati za četiri godine, a od banaka se očekuje da ponude grejs period od 12 meseci.

Skupština Novog Pazara odobrila je na poslednjoj sednici Gradu da se zaduži. Sredstva od uzetog kredita biće iskorišćena za asfaltiranje 20 putnih pravaca, ulica i krakova ulica.

Lokalna samouprava je ranije dobila „zeleno svetlo“ Ministarstva finansija za podizanje kredita. U dostavljenoj saglasnosti navodi se da je Grad Novi Pazar na kraju februara imao kreditno zaduženje nešto više od 316 miliona dinara, što je oko 10 odsto ostvarenih prihoda u 2022. godini.

„Sa planiranim dugoročnim kreditnim zaduženjem u iznosu od 250 miliona dinara, novi nivo duga bi porastao na 566.048.813 dinara, što čini 18 odsto u odnosu na ostvarene tekuće prihode u 2022. godini. To je u skladu sa članom 36. Zakona o javnom dugu“, navedeno je u odluci Ministarstva finansija.

Tim članom propisano je da iznos kreditnog zaduženja ne sme biti veći od 50 odsto od ukupno ostvarenih prihoda u prethodnoj godini.

Grad Novi Pazar krajem prošle godine podigao je kredit od 180 miliona dinara koji će, kako je najavljeno iz lokalne samouprave, biti iskorišćen za „investiciono održavanje gradskih saobraćajnica i vodovodne i kanalizacione mreže“.

  • SHALIMAR

    30.5.2023 #1 Author

    21.vek,u NP pola ulica u rupama i katakombama…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...