Evropska komisija ukazivala da Zakon nije u skladu sa pravnim tekovinama EU

Po ukidanju Zakona o posebnim postupcima izgradnje i rekonstrukcije izbor izvođača ponovo na tenderima

SrbijaU fokusu

15.5.2023 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Po ukidanju Zakona o posebnim postupcima izgradnje i rekonstrukcije izbor izvođača ponovo na tenderima Po ukidanju Zakona o posebnim postupcima izgradnje i rekonstrukcije izbor izvođača ponovo na tenderima
Povodom upućivanja u Skupštinu predloga Vlade o ukidanju Zakona o posebnim postupcima izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja, za RTS u... Po ukidanju Zakona o posebnim postupcima izgradnje i rekonstrukcije izbor izvođača ponovo na tenderima

Povodom upućivanja u Skupštinu predloga Vlade o ukidanju Zakona o posebnim postupcima izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja, za RTS u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kažu da je usaglašavanje sa regulativom EU ključni ali ne i jedini razlog za takav potez.

„Tako da smo mi odlučili da sve one odredbe tog zakona koje se tiču izgradnje i efikasnosti izgradnje kada su u pitanju veliki državni projekti prebacimo u Zakon o planiranju i izgradnji, ali zato one odredbe koje se tiču izbora partnera, strateškog partnera, zakona o javnim nabavkama – da budu ukinute jer postoji Zakon o javnim nabavkama“, rekao je ministar Goran Vesić za RTS.

Iz civilnog sektora pozdravljaju ukidanje zakona koji, kako je ocenio Nemanja Nenadić iz „Transparentnosti Srbija“, nije bio u interesu države.

„U dva konkretna slučaja smo videli da je postojao dodatno veliki stepen diskrecije kod odlučivanja. Najzad, ozbiljan problem sa ovim zakonom je bio to da su nabavke rađene bez mogućnosti zainteresovanih firmi da se žale“, rekao je Nenadić za RTS.

Ukazao je, međutim, na problem sklapanja međudržavnih sporazuma za velike infrastrukturne projekte. U resornom ministarstvu ih ne isključuju, ali naglašavaju da će glavni mehanizam biti tender.

„Mislim da postoji mnogo više drugih problema u samoj pripremi tendera koji su dovodili do toga da tenderi budu spori. Recimo, nas tender nije sprečavao da četiri godine završimo prugu Niš-Dimitrovgrad za koju smo dobili grant od EU pre pet godina, pa se to nije dogodilo. Tek ćemo ove godine početi da radimo. Znači, postoje procedure koje mi možemo da ubrzamo“, rekao je Vesić.

Vlada Srbije je, inače, predlog o ukidanju sporanog Zakona obrazložila time da je Evropska komisija više puta, kako pisanim putem, tako i u neposrednim sastancima skretala pažnju da odredbe Zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju, nisu u skladu sa pravnim tekovinama Evropske unije, a posebno u delu koji se odnosi na javne nabavke i izbor tzv. strateškog partnera.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...