Bonusi i 13. plata "najskuplji" za kompanije koje žele da nagrade zaposlene

Novogodišnji paketići za decu povoljna opcija za poslodavce

IzdvajamoPoreziPoslovanjeSrbija

15.12.2022 08:01 Autor: Milica Rilak 9

Novogodišnji paketići za decu povoljna opcija za poslodavce Novogodišnji paketići za decu povoljna opcija za poslodavce
U godini značajnog rasta troškova poslovanja kroz poskupljenje energenata i inflaciju, poslodavci koji žele da nagrade svoje zaposlene itekako će razmišljati o tome koji... Novogodišnji paketići za decu povoljna opcija za poslodavce

U godini značajnog rasta troškova poslovanja kroz poskupljenje energenata i inflaciju, poslodavci koji žele da nagrade svoje zaposlene itekako će razmišljati o tome koji model je najpovoljniji za kompanijski budžet.

Milica Trifunović iz knjigovodstvene agencije TYB Consulting za Biznis.rs kaže da je, iz ugla poreskog tretmana, isto da li će biti isplaćena 13. plata ili bonus, ali da poslodavci ipak imaju izbora kada je reč o modelu nagrađivanja zaposlenih.

Naša sagovornica naglašava da izbor zavisi od poslovnog rezultata na kraju godine, učinka zaposlenih u toku godine, poreskog opterećenja, kao i olakšica koje pruža član 18. Zakona o porezu na dohodak građana.

„Najčešća praksa je takozvana 13. plata, koja se isplaćuje uz novembarsku ili kao akontacija uz decembarsku zaradu, i kao zarada se i oporezuje“, kaže Trifunović za Biznis.rs i naglašava da isti tretman ima i isplata bonusa koje veće kompanije isplaćuju zaposlenima i tokom godine.

„Zato se radi o ‘najskupljim’ modelima nagrađivanja iz ugla poslodavaca. Nema razlike u načinu oporezivanja između ova dva modela, i bonus i 13. plata su opterećeni sa oko 60 odsto poreza i doprinosa„, ističe Milica Trifunović.

Foto: Freepik.com

Podseća i na to da je razlika između trinaeste plate i bonusa jedino u tome što se bonusi isplaćuju bilo kada u toku godine, a 13. plata se vezuje za kraj godine.

Poslodavci, ipak, mogu da odaberu još neke modele nagrađivanja.

„Isplate po članu 18. Zakona o porezu na dohodak građana su neoporezive do propisanih iznosa, pa tako isplata jubilarne nagrade u iznosu od 21.794 dinara nije opterećena dodatnim porezima. Ovakve isplate se priznaju kao trošak i umanjuju oporezivu dobit tekuće godine, ukoliko se obračunaju i isplate do kraja poslovne godine“, kaže Milica Trifunović.

Isplata jubilarne nagrade, kako je objasnila, česta je u slučajevima kada zaposleni u kompaniji navrši određeni broj godina radnog staža, ili ako kompanija odluči da za 10 godina poslovanja isplati nagradu svojim zaposlenima.

Jedna od najpovoljnijih varijanti nagrađivanja iz ugla poslodavaca poklapa se i sa aktuelnim trenutkom, jer se bliži Nova godina.

„U duhu novogodišnjih praznika, svojim klijentima preporučujemo isplatu poklona deci zaposlenih, za decu starosti do 15 godina, a povodom Nove Godine i Božića. Neoporezivi iznos po zaposlenom trenutno iznosi 10.898 dinara. To znači da poslodavac isplaćuje zaposlenom tu sumu bez ikakvih dodatnih poreza. U slučaju da oba roditelja rade u istoj kompaniji, oba roditelja imaju pravo na novogodišnji paket za svoje dete“, objasnila je Milica Trifunović iz TYB Consulting.

Tagovi
ZARADA
  • Dunja5

    15.12.2022 #1 Author

    Paketići za decu trebaju postojati uvek kao negovanje tradicije.

    Odgovori

  • GOCA BG

    15.12.2022 #2 Author

    Sta god da se izabere da se nagradi zaposleni porez se placa,sem jubileja.Samo sto kod nas mali broj firmi i daje 13 platu i bonuse…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    16.12.2022 #3 Author

    Malo je preduzeća koji isplaćuju bonuse. Uglavnom strane kompanije

    Odgovori

  • TATJANA

    16.12.2022 #5 Author

    Sve firme bi trebale da na vreme planiraju trinaestu platu ili bonus, to zaslužuje svaki radnik

    Odgovori

    • iskreno

      26.12.2022 #6 Author

      pa sad, baš svaki i NE. Ima onih koji zaslužuju i 14. platu i onih koji ne zaslužuju ni celu platu!

      Odgovori

  • MARA

    16.12.2022 #7 Author

    Nekada se sve to podrazumevalo..

    Odgovori

  • VOJKAN

    16.12.2022 #8 Author

    Svaki novčani doprinos podstiče kućni budžet, tako da je i ovaj dobro došao

    Odgovori

    • Siki

      17.12.2022 #9 Author

      Koliko ste vi svima nama koristan sajt!

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...