sednica Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP)

Očekuje se da Srbija ove godine dostigne privredni rast od 2,5 odsto

Srbija

9.6.2023 17:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Očekuje se da Srbija ove godine dostigne privredni rast od 2,5 odsto Očekuje se da Srbija ove godine dostigne privredni rast od 2,5 odsto
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predsedavala je u petak sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), na kojoj... Očekuje se da Srbija ove godine dostigne privredni rast od 2,5 odsto

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predsedavala je u petak sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), na kojoj je konstatovano da su građevinarstvo, industrija i privreda ključne oblasti za ostvarivanje privrednog rasta.

Brnabić je naglasila da bi Srbija ove godine trebalo da dostigne privredni rast od 2,5 odsto, a da je za postizanje tog cilja ključna oblast građevinarstvo i brže izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola.

Ona je istakla da stabilna privreda i kontinuirani rast BDP-a direktno utiču na realno povećanje plata i penzija građana Srbije.

Na sednici je bilo reči i o setu ekonomskih mera pomoći usmerenoj ka podizanju životnog standarda građana Srbije. Povećanja plata i penzija moguća su zbog stabilne ekonomske politike koju Srbija ima godinama unazad, pa je rast BDP-a ključan za nastavak kontinuiranog rasta ekonomske moći građana Srbije.

Premijerka se osvrnula i na javna ulaganja, koja su važna, kako za privredni rast, tako i za živote građana, i u tom kontekstu pomenula investicije u škole, bolnice, naučnu infrastrukturu i druge objekte od javnog značaja.

Brnabić je ponovila da je za ostvarivanje većeg privrednog rasta važan svaki projekat i da sva ministarstva, lokalne samouprave i javna preduzeća moraju da ubrzaju aktivnosti, kako bi se ispoštovali rokovi.

Ona je posebno izdvojila oblast turizma, čiji potencijal nije do kraja iskorišćen, i najavila povezivanje sa turoperaterima zemalja čiji su građani zainteresovani da posete Srbiju, kao njima zanimljivu destinaciju.

  • Jj992

    9.6.2023 #1 Author

    Da, da..

    Odgovori

  • Klopp

    10.6.2023 #2 Author

    To bi opet bilo jedan od manjih rasta u regionu. Crna Gora revidirala na 3,4%, Hrvatska 2,9%, BiH 2,5%….

    Odgovori

  • SUZI

    10.6.2023 #3 Author

    Dq vidimo i to cudo.

    Odgovori

  • HANA

    10.6.2023 #4 Author

    A inflacija? M?
    Kakav privredni rast?
    Naša privreda u nikad gorem izdanju

    Odgovori

  • ZVONČICA

    10.6.2023 #5 Author

    Kamo srece da to tako zaista i bude,bilo bi nam mnogo bolje svima.

    Odgovori

  • MAJA

    10.6.2023 #6 Author

    Koliko su tačne te prognoze, videcemo

    Odgovori

  • SHALIMAR

    11.6.2023 #7 Author

    Svi bismo to zeleli…

    Odgovori

  • NATI

    11.6.2023 #8 Author

    Pa to je premalo 2,5% mora mnogo vise

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...