sednica Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP)

Očekuje se da Srbija ove godine dostigne privredni rast od 2,5 odsto

Srbija

9.6.2023 17:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Očekuje se da Srbija ove godine dostigne privredni rast od 2,5 odsto Očekuje se da Srbija ove godine dostigne privredni rast od 2,5 odsto
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predsedavala je u petak sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), na kojoj... Očekuje se da Srbija ove godine dostigne privredni rast od 2,5 odsto

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predsedavala je u petak sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), na kojoj je konstatovano da su građevinarstvo, industrija i privreda ključne oblasti za ostvarivanje privrednog rasta.

Brnabić je naglasila da bi Srbija ove godine trebalo da dostigne privredni rast od 2,5 odsto, a da je za postizanje tog cilja ključna oblast građevinarstvo i brže izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola.

Ona je istakla da stabilna privreda i kontinuirani rast BDP-a direktno utiču na realno povećanje plata i penzija građana Srbije.

Na sednici je bilo reči i o setu ekonomskih mera pomoći usmerenoj ka podizanju životnog standarda građana Srbije. Povećanja plata i penzija moguća su zbog stabilne ekonomske politike koju Srbija ima godinama unazad, pa je rast BDP-a ključan za nastavak kontinuiranog rasta ekonomske moći građana Srbije.

Premijerka se osvrnula i na javna ulaganja, koja su važna, kako za privredni rast, tako i za živote građana, i u tom kontekstu pomenula investicije u škole, bolnice, naučnu infrastrukturu i druge objekte od javnog značaja.

Brnabić je ponovila da je za ostvarivanje većeg privrednog rasta važan svaki projekat i da sva ministarstva, lokalne samouprave i javna preduzeća moraju da ubrzaju aktivnosti, kako bi se ispoštovali rokovi.

Ona je posebno izdvojila oblast turizma, čiji potencijal nije do kraja iskorišćen, i najavila povezivanje sa turoperaterima zemalja čiji su građani zainteresovani da posete Srbiju, kao njima zanimljivu destinaciju.

 • Jj992

  9.6.2023 #1 Author

  Da, da..

  Odgovori

 • Klopp

  10.6.2023 #2 Author

  To bi opet bilo jedan od manjih rasta u regionu. Crna Gora revidirala na 3,4%, Hrvatska 2,9%, BiH 2,5%….

  Odgovori

 • SUZI

  10.6.2023 #3 Author

  Dq vidimo i to cudo.

  Odgovori

 • HANA

  10.6.2023 #4 Author

  A inflacija? M?
  Kakav privredni rast?
  Naša privreda u nikad gorem izdanju

  Odgovori

 • ZVONČICA

  10.6.2023 #5 Author

  Kamo srece da to tako zaista i bude,bilo bi nam mnogo bolje svima.

  Odgovori

 • MAJA

  10.6.2023 #6 Author

  Koliko su tačne te prognoze, videcemo

  Odgovori

 • SHALIMAR

  11.6.2023 #7 Author

  Svi bismo to zeleli…

  Odgovori

 • NATI

  11.6.2023 #8 Author

  Pa to je premalo 2,5% mora mnogo vise

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.