Raspisivanje tendera oko Nove godine

Očekuje se nabavka autobusa i tramvaja za Beograd, a razmišlja se i o trolejbusima

Srbija

29.11.2023 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Očekuje se nabavka autobusa i tramvaja za Beograd, a razmišlja se i o trolejbusima Očekuje se nabavka autobusa i tramvaja za Beograd, a razmišlja se i o trolejbusima
Samo što je prvi put posle više od deceniju raspisana javna nabavka za kupovinu novih tramvaja za potrebe javnog gradskog prevoza, postupak za kupovinu... Očekuje se nabavka autobusa i tramvaja za Beograd, a razmišlja se i o trolejbusima

Samo što je prvi put posle više od deceniju raspisana javna nabavka za kupovinu novih tramvaja za potrebe javnog gradskog prevoza, postupak za kupovinu ovih šinskih vozila je vrlo brzo obustavljen.

U vezi sa tek pokrenutom i ubrzo obustavljenom nabavkom, predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić ukazao je za Euronews „da je finansijska konstrukcija za nabavku novih vozila za javni prevoz praktično zaokružena, te da je sa Vladom Srbije usaglašeno da će nosilac nabavke tramvaja biti Sekretarijat za javni prevoz, a ne GSP, kako bi bilo kupljeno duplo više od planiranog“, objavila je eKapija.

„Očekivanja su da će krajem ove ili početkom sledeće godine biti raspisana javna nabavka za tri stotine autobusa i možda čak pedeset tramvaja, a s obzirom na to da je pre nekoliko godina obnovljena i trolejbuska elektromreža, u koju je uloženo skoro deset miliona evra, razmišlja se i o nabavci trolejbusa“, naveo je Šapić.

Stopiranje tek raspisanog tendera za kupovinu novih vozila za potrebe GSP-a i najava novog nije novina u beogradskom javnom prevozu. I prethodnih godina bilo je ovakvih scenarija i kada su planirane nabavke autobusa i trolejbusa, podseća e Kapija.

Pre dve i po godine grad je stopirao raspisani tender za kupovinu sto niskopodnih zglobnih autobusa, a potom raspisao novi, jer kako je pojašnjeno utvrđeno je da postoji povoljniji način finansiranja nabavke ovih vozila, odnosno da je pronađena „zelena linija“ finansiranja. Autobusi su na kraju kupljeni uz drugi finansijski model.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...