u borbi protiv piraterije najvažnije postaviti dugoročnu strategiju

Od nelegalnog preuzimanja knjiga sa interneta dve milijarde dinara štete

KulturaLifestyleSrbija

18.1.2023 12:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Od nelegalnog preuzimanja knjiga sa interneta dve milijarde dinara štete Od nelegalnog preuzimanja knjiga sa interneta dve milijarde dinara štete
U Srbiji je tokom prošle godine sa interneta bespravno preuzeto 700.000 pdf i 500.000 audio knjiga, procenjena šteta je oko dve milijarde dinara, a... Od nelegalnog preuzimanja knjiga sa interneta dve milijarde dinara štete

U Srbiji je tokom prošle godine sa interneta bespravno preuzeto 700.000 pdf i 500.000 audio knjiga, procenjena šteta je oko dve milijarde dinara, a dodatni problem je i otežano uklanjanje portala koji se oglušuju o prava intelektualne svojine, rečeno je u sredu na panel diskusiji „Piraterija u izdavaštvu – povreda autorskih prava“ u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Jedan od najvećih problema zbog kojeg decenijama unazad u Srbiji nije uspelo regulisanje tržišta jeste nepostojanje svesti društva o nezakonitosti i izostanak sudskih ishoda i presuda u kojima se vidi da su izdavači reagovali, da su zaštićeni i da su došli do tačke kada im je nadoknađena šteta, istakli su učesnici skupa.

Skup je organizovalo Udruženje za kreativnu industriju i Grupacija izdavačke delatnosti, knjižara i distributera knjiga PКS.

„U lancu vrednosti knjige, važni su autori, izdavači, čitaoci, ali i opšti društveni interes, internet i digitalna transformacija pružaju brojne nove mogućnosti, ali i komplikuju ovu jednačinu“, ukazao je prof. Uroš Ćemalović.

Prema podacima koje je izneo vlasnik izdavačke kuće „Laguna/Delfi“ Dejan Papić, najveća šteta i povreda autorskih prava događa se na internetu.

„Samo tokom prošle godine sa interneta je bespravno preuzeto 700.000 pdf i 500.000 audio knjiga, a procenjena šteta je oko dve milijarde dinara. Dodatni problem je i otežano uklanjanje portala koji se oglušuju o prava intelektualne svojine“, naglasio je Papić.

Prof. Slobodan Marković je napomenuo i da je fizičko lice pirat ukoliko je neovlašćeno pročitalo neki zaštićeni dokument bez obzira da li ga je dalje podelio.

Кako je naglasio direktor izdavačke kuće „Klio“ Zoran Hamović, povreda autorskih prava je i sociološki problem, jer oni koji fotokopiraju bilo koje autorsko delo, nemaju svest o prekršaju i ne smatraju ga krivičnim delom.

Predstavnik „Kretaivnog centra“ Dejan Begović, smatra da je zajedničko borbi protiv piraterije i pre 30 godina i danas, jeste lična inicijativa izdavača.

Učesnici panela su saglasni da je u borbi protiv piraterije najvažnije postaviti dugoročnu strategiju sa ciljevima, iako se, kako su ocenili, ne može pobeći od činjenice da nadležni sudovi nemaju dovoljno kvalifikovanih ljudi i da ne postoji dovoljno sistematski pristup ovom problemu.

Kako je navedeno u saopštenju, u narednom periodu zajedničkim radom privrednih društava, stručnjaka za autorsko i srodna prava i PKS radiće se na predlogu inicijativa ka regulatornim telima kako bi se zaštitili interesi 1.500 pravnih subjekata i oko 10.000 zaposlenih i angažovanih u ovoj grani kreativnu industriju.

 • TATJANA

  21.1.2023 #1 Author

  Zaista ogromna šteta

  Odgovori

 • MALENA

  22.1.2023 #2 Author

  Velika steta

  Odgovori

 • Tina

  4.2.2023 #3 Author

  Da li se te knjige I citaju

  Odgovori

 • Lija

  14.6.2023 #4 Author

  imate ozbiljnije nelegalne radnje koje treba da resite, pustite ljude da citaju knjige

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...