Novogodišnja dekoracija još uvek dobar izvor prihoda

Od prodaje jelki može dobro da se zaradi

LifestyleManifestacijePoslovanjePreduzetnikSrbija

1.1.2022 12:15 Autor: Stefan Petrović 1

Od prodaje jelki može dobro da se zaradi Od prodaje jelki može dobro da se zaradi
Pored kupovine poklona za najbliže, koji su neizostavni deo prazničnih dana, veliki broj građana gotovo svaki kraj decembra dočekuje kupovinom novogodišnje jelke i ukrasa.... Od prodaje jelki može dobro da se zaradi

Pored kupovine poklona za najbliže, koji su neizostavni deo prazničnih dana, veliki broj građana gotovo svaki kraj decembra dočekuje kupovinom novogodišnje jelke i ukrasa. Neki analitičari tvrde da se proizvodnja prirodnih jelki isplati, ali ne tako mali broj potrošača ipak se odlučuje za veštačke, što ne ide na ruku uzgajivačima.

A kako je iz ugla prodavaca prošla ovogodišnja sezona? Iz rasadnika Urban Garden u Beogradu kažu da je ove godine prodaja novogodišnjih jelki bila dobar poslovni poduhvat jer je interesovanje bilo dobro, a prodato je gotovo sve što je dopremljeno.

„Mogu vam reći da smo zadovoljni prodajom. Ove godine smo imali u ponudi kako prirodne, tako i veštačke jelke“, kaže naša sagovornica iz ovog rasadnika, dodajući da je prodaja ove godine krenula još početkom decembra.

Ipak, Urban Garden ne proizvodi jelke već ih samo prodaje ali, kako je dodala u razgovoru za Biznis.rs, one su poreklom iz Srbije.

Trenutno ne mogu da daju preciznije informacije o broju prodatih jelki, ali ove godine su u ponudi imali oko 250 komada, od kojih je ostalo samo još dvadesetak.

Kada je reč o cenama, one se kreću od 2.000 do 2.500 dinara, ali naša sagovornica dodaje da cena nije glavni kriterijum prilikom izbora jer su, kako kaže, cene u njhovom rasadniku među najnižima.

Jelka, zimzelen, jela, iglice
Foto: Pixabay.com

Kada je reč o kriterijumima na osnovu kojih potrošači biraju svoju jelku, naša sagovornica ističe da se uglavnom traže krupnije i bujnije, kako bi stalo što više ukrasa.

Takođe, prilikom kupovine prirodnih jelki sa busenom kupci dobijaju i instrukcije kako nakon praznika da zasade stablo i brinu se o njemu.

Inače, gajenje jelki je poprilično zahtevan posao jer je za dobijanje stabla od metar visine potrebno i po nekoliko godina, a godinama unazad postoji trend smanjenja tražnje za njima, budući da se kupuju kineske veštačke jelke.

Za razliku od prirodnih jelki, ovogodišnje cene njihovih veštačkih zamena u kineskim radnjama su drastično porasle, a mediji su pisali da je rekordnu cenu dostigla jelka koja košta čak 23.000 dinara.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić nedavno je u izjavi za RTS rekao da se sve ređe primećuju razlike u cenama u kineskim i ostalim radnjama. Na visoke cene, prema njegovim rečima, uticala je pre svega pandemija, ali i cene energenata, što je dovelo do skupljeg transporta robe.

Tagovi
CENE PRODAJA
  • NINICA

    12.12.2022 #1 Author

    Kako i ne može da se zaradi, kad nema jelke ispod 3000 dinara

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...