U toku pregovori o novom stendbaj aranžmanu

Održan sastanak vlade Srbije i predstavnika MMF-a

SrbijaU fokusu

1.11.2022 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Održan sastanak vlade Srbije i predstavnika MMF-a Održan sastanak vlade Srbije i predstavnika MMF-a
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda koju je predvodio Jan Kes Martejn (Jan Kas Martain). Na sastanku kojem... Održan sastanak vlade Srbije i predstavnika MMF-a

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda koju je predvodio Jan Kes Martejn (Jan Kas Martain).

Na sastanku kojem su prisustvovali i potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Ðedović, razgovarano je o tekućim makroekonomskim kretanjima u Srbiji i svetu, o prioritetima za naredni period u različitim sektorima, kao i o budućem stendbaj aranžmanu sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

Premijerka je istakla da je najvažnije da Srbija zadrži teško stečenu fiskalnu stabilnost, kao i da nastavi sa započetim reformama. U tom smislu, naglasila je, upravo je važan budući stendbaj aranžman sa MMF, o kojem se pregovara tokom njihove aktuelne posete, piše B92.

Na sastanku je bilo reči i o prioritetima u energetskom sektoru, a premijerka je naglasila da u tom smislu vlada ima tri prioriteta: diversifikaciju izvora snabdevanja, izgradnju novih kapaciteta, kao i energetsku efikasnost.

Kao prioritet vlade Brnabić je navela dalji privredni rast zasnovan na edukaciji, znanju, uslugama, nastavak investicija u IT, biotehnologiju i veštačku inteligenciju, dalji rad na digitalizaciji sistema zdravstvene zaštite i energetskog sektora.

Foto: Beta / Slobodan Miljević

Martejn je rekao da je Srbija do sada pokazala otpornost svoje ekonomije u odnosu na nestabilna dešavanja u Evropi i svetu i da je važno i dalje praviti tzv. bafere, kako bi zemlja bila spremna na eventualne šokove.

Naglasio je da je važno održati strogu monetarnu i fiskalnu politiku, pre svega zbog inflacije. U tom smislu, napomenuo je, fiskalna politika treba da prati strogu monetarnu politiku.

On je rekao i da MMF u tome želi da podrži Srbiju i da je zato značajan novi stendbaj aranžman. U pitanju će biti jak i važan program oko koga bi se obe strane saglasile, precizirao je Martejn.

Martejn je pohvalio i dalje visok nivo stranih direktnih investicija u Srbiju, a Brnabić navela da se nastavlja i sa visokim javnim ulaganjima u kapitalne projekte, da su važni inovativni načini da se poveća produktivnost ekonomije, kao što su dualno obrazovanje i inovacije.

Ona je dodala da investitori ne odustaju od ulaganja u Srbiju i da će, u tom smislu, biti još dobrih vesti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...