Tržište nepokretnosti donosi stabilan obim posla

Osnivanje agencija za nekretnine u porastu

NekretnineSrbijaU fokusu

22.10.2024 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Osnivanje agencija za nekretnine u porastu Osnivanje agencija za nekretnine u porastu
U Srbiji je ove godine osnovano 107 novih agencija za nekretnine, a ima 1.526 privrednih društava i preduzetnika koji se bave prodajom nepokretnosti, što... Osnivanje agencija za nekretnine u porastu

U Srbiji je ove godine osnovano 107 novih agencija za nekretnine, a ima 1.526 privrednih društava i preduzetnika koji se bave prodajom nepokretnosti, što je rast od 38 odsto u odnosu na 2019. godinu, objavio je časopis Biznis i finansije.

U proteklih pet godina oko 770 preduzeća i preduzetnika osnovali su agencije za nekretnine, od kojih su neke u međuvremenu ugašene.

Stručnjaci za tržište nekretnina naveli su da sada posla ima manje nego pre dve godine, kada se, kako je navedeno, prodavalo nekoliko hiljada stanova mesečno, ali da su i tražnja i cene kvadrata i dalje značajno veći u odnosu na period pre pandemije, piše Beta.

Procenitelj iz Klaster nekretnina Milić Đoković kazao je da je pojava novih agencija za nekretnine prirodna posledica rasta tržišta i da su to uglavnom „mikropreduzeća sa jednim ili dvoje zaposlenih“.

„Suštinski je tržište podeljeno, pa ima dosta agencija koje se bave samo poslovnim prostorom, a u poslednje vreme su se mnogi odlučili za izdavanje. Oni koji se bave kupoprodajom rade prilično dobro. Korona je donela promene, tržište je tada ‘eksplodiralo’, a trenutno je u periodu blagog smirivanja“, rekao je Đoković.

U agencijama su rekli da tržište nekretnina, pored sezonske varijabilnosti, nudi stabilan obim posla i da to se odnosi na one koji se pozicioniraju kao pouzdani partneri u svim aspektima kupoprodaje i izdavanja nekretnina, jer većina klijenata dolazi po preporuci.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna plata u sektoru poslovanja nekretninama iznosi 90.740 dinara, što je ispod republičkog proseka od 97.835 dinara.

U sektoru nekretnina, prema mišljenju stručnjaka, sve je manje nelojalne konkurencije, jer je dosta toga regulisano zakonom i obaveznim upisom u registar posrednika.

„Imamo polisu na minimum 50.000 evra, pa naviše. Kupac je zaštićen od stvari kao što je ujed zmije na gradilištu, pa do pada cigle na glavu. Za deset godina nije aktivirana nijedna polisa, što znači da se nije desilo da je agencija kriva za neki kiks“, rekao je Đoković za Biznis i finansije.

Kako se podseća, tržište nekretnina je doživelo procvat 2022. godine, kada je vrednost svih prodatih nekretnina iznosila rekordnih 7,5 milijardi evra, a prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) tada je sklopljeno 140.592 ugovora.

Prošle godine je tržište „usporilo“ i sklopljeno je 121.627 ugovora sa ukupnom vrednošću prometovanih nekretnina od 6,5 milijardi evra.

Agenti imaju velika očekivanja i od smanjenja referentnih kamatnih stopa i novih ograničenja kamata, koje je najavila Narodna banka Srbije, kao i da će to vratiti kreditne kupce, koji su prethodnih godina zbog skupih stambenih kredita bili slabo vidljivi na tržištu.

Prema podacima RGZ-a iz prvog kvartala ove godine na kredit je kupljeno 18,2 odsto stanova, dok je njihov udeo pre tri godine bio oko 31 odsto, a za gotovinu je kupljeno 93 odsto nepokretnosti, sedam kupoprodajnih ugovora u kojima su kupci podizali kredite.

  • SABRINA

    22.10.2024 #1 Author

    Sta je čudno za otvaranje novih agencija kada se toliko zida po gradu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.