Obnavlja se velelepno zdanje u Savamali

Otkrivamo kako će izgledati hotel „Bristol“

KulturaLifestyleSrbija

8.6.2023 15:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Otkrivamo kako će izgledati hotel „Bristol“ Otkrivamo kako će izgledati hotel „Bristol“
Hotel „Bristol“, nekadašnji vesnik arhitektonskog preobražaja Beograda u modernu evropsku metropolu, uskoro će, zahvaljujući kompaniji Belgrade Waterfront, ponovo pleniti lepotom obnovljene fasade. Na restauraciji predano... Otkrivamo kako će izgledati hotel „Bristol“

Hotel „Bristol“, nekadašnji vesnik arhitektonskog preobražaja Beograda u modernu evropsku metropolu, uskoro će, zahvaljujući kompaniji Belgrade Waterfront, ponovo pleniti lepotom obnovljene fasade. Na restauraciji predano radi čak 16 umetnika i trojica likorezaca.

Pored obnovljene spoljašnosti, slike očaravajućeg enterijera i njegov sadržaj sad su dostupni javnosti. Hotelske sobe krasiće reprodukcije originalne dekoracije nađene u zgradi „Bristola“. Elementi koji predstavljaju fuziju francuskih i istočnoevropskih motiva pratiće posetioce kroz apartmane i javne prostore hotela.

Spajanjem starogradskog duha Savamale i modernog dizajna po kome će biti prepoznatljiv, „Bristol“ će ponovo postati centar gradskih dešavanja i mesto okupljanja mondenskog sveta, baš kao što je to bio nekada, početkom 20. veka.

Podsetimo hotel „Bristol“ podignut je kao zgrada Osiguravajućeg i kreditnog društva Beogradske zadruge između 1910. i 1912. godine.

Njegovi gosti bili su čuveni finansijeri i bankari Džon Rokfeler (John Rockfeller) Mlađi i Dejvid Rokfeler (David Rockfeller), doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito, šahovski velemajstor Gari Kasparov, beogradski boem Momo Kapor, estradni umetnici Cune Gojković i Meri Cetinić i brojne druge slavne ličnosti.

Od momenta kada se, zahvaljujući zamisli čuvenog srpskog arhitekte Nikole Nestorovića, 1912. godine u punom sjaju i raskoši predstavio javnosti, hotel „Bristol“ postao je simbol Savamale i jedno od najotmenijih mesta u Beogradu.

 Ovaj antologijski primer moderne srpske arhitekture nakon više od veka postojanja, doživljava renesansu i sprema se da zasija sjajem kakvim nije odisao decenijama unazad, što ovakvo zdanje i zaslužuje s obzirom na to da predstavlja spomenik kulture.

„Bristol“ je jedno od tek nekoliko beogradskih zdanja koja su početkom prošlog veka izgrađena u stilu akademizma i art dekoa, a ovaj arhitektonski izraz će aktuelnom rekonstrukcijom dobiti svoju savremenu interpretaciju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...