Rod ove godine ispod proseka

Otkupna cena šljive mogla bi da bude viša od 35 dinara za kilogram

AgrobiznisSrbija

22.8.2023 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Otkupna cena šljive mogla bi da bude viša od 35 dinara za kilogram Otkupna cena šljive mogla bi da bude viša od 35 dinara za kilogram
Ovogodišnji rod šljive biće ispod proseka, pre svega zbog loših vremenskih uslova. Direktor Instituta za voćarstvo u Čačku Darko Jevremović rekao je kako očekuje... Otkupna cena šljive mogla bi da bude viša od 35 dinara za kilogram

Ovogodišnji rod šljive biće ispod proseka, pre svega zbog loših vremenskih uslova.

Direktor Instituta za voćarstvo u Čačku Darko Jevremović rekao je kako očekuje da će potražnja biti veća, pa bi i otkupna cena šljive mogla biti viša od trenutne, od 30 do 35 dinara.

U pojedinim mestima je dobro prošla „Čačanska rodna“, negde „Čačanska lepotica“, a u nekim „Stenlej“, tako da se situacija sa sortama ne može generalizovati.

„Na pojedinim lokalitetima su neke sorte uspele da prebrode sve ove nepovoljne uslove i da daju jako visoke prinose u samim zasadima“, ukazao je Jevremović, prenosi Danas.

Šljive
Foto: Pixabay.com

Prema njegovim rečima, ove godine će sigurno biti mnogo niži prinos i ne treba očekivati četiri do pet tona po hektaru u proseku, a možda čak i manje.

Jevremović je naveo da je početna otkupna cena krenula od 50 dinara za „Čačansku lepoticu“, koja se već bere, a na mnogim lokalitetima berba je i završena.

„Nakon toga cena je izvesno pala. Kada govorimo o šljivi koja se otkupljuje za rakiju, tu je cena bila od 30 do 35 dinara. Sada ide berba sorti ‘Stenlej’ i ‘Čačanske rodne’, ali, s obzirom da je ove godine rod znatno manji, treba očekivati veću potražnju od strane otkupljivača i očekujem da će cena biti nešto veća nego što je trenutno“, zaključio je Jevremović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...