Realizovane različite cene otkupa

Udruženje malinara očekuje da hladnjače dele dobit

AgrobiznisSrbija

18.8.2023 12:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Udruženje malinara očekuje da hladnjače dele dobit Udruženje malinara očekuje da hladnjače dele dobit
Predsednik Udruženja proizvođača malina Srbije Dobrivoje Radović izjavio je danas da je obrana malina predata hladnjačama po različitim, akontnim cenama od 195 do 255... Udruženje malinara očekuje da hladnjače dele dobit

Predsednik Udruženja proizvođača malina Srbije Dobrivoje Radović izjavio je danas da je obrana malina predata hladnjačama po različitim, akontnim cenama od 195 do 255 dinara po kilogramu, ali da očekuju da konačna cena bude 300 dinara i da se posle izvoza, ukoliko bude prodata po višim od te cene, deli dobit.

On je za Betu rekao da su vlasnici 80 odsto malih i srednjih hladnjača malinu u otkupu plaćali od 195 do 200 dinara po kilogramu, a nekoliko velikih, ili oko 20 odsto nih, je plaćalo od 240 do 255 dinara po kilogramu.

„Nismo zadovoljni tim cenama, mislimo da bi najmanja konačna cena trebalo da bude 300 dinara po kilogramu i očekujemo da se, nakon izvoza, kada će se znati cene po kojima su maline plasirane na inostrano tržište, a sigurno će biti veće, isplati konačna cena od 300 dinara“, rekao je Radović.

Dodao je da će Ministarstvo finansija pratiti cene po kojima će se maline izvoziti i na taj način sprečiti vlasnike hladnjača da manipulišu izvoznim cenama.

Proizvođači malina očekuju i da, u slučaju da izvoznici ostvare dobit, da se ona deli tako što će proizvođači dobiti 51 odsto, a vlasnici hladnjača 49 odsto.

Radović je rekao da su proizvođači zadovoljni postignutim dogovorom da se porez na dodatu vrednost (PDV) isplaćuje direktno njima, a ne prvo vlasnicima hladnjača koji ga nakon toga prosleđuju prodavcima tog voća. Uredba koja predviđa da se PDV, koji iznosi osam odsto od cene po kilogramu, direktno isplaćuje proizvođačima, prema njegovim rečima, važiće od sledeće godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...