Kukuruz ubedljivo najtraženija roba

Nastavlja se pad cena na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbija

18.8.2023 14:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nastavlja se pad cena na Produktnoj berzi Nastavlja se pad cena na Produktnoj berzi
Kukuruz je bio najtrgovanija kultura na novosadskoj Produktnoj berzi u nedelji na izmaku, sa udelom u prometu od čak 66 odsto. Na berzi je... Nastavlja se pad cena na Produktnoj berzi

Kukuruz je bio najtrgovanija kultura na novosadskoj Produktnoj berzi u nedelji na izmaku, sa udelom u prometu od čak 66 odsto. Na berzi je nastavljen pad cena gotovo svih primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Tokom ove nedelje ukupan obim prometa iznosio je 1.919 tona robe, za 28,26 odsto manje nego prethodne nedelje. Finansijska vrednost ukupnog prometa iznosila je 53.138.430 dinara, što je u odnosu na prethodnu sedmicu pad od 22,68 odsto.

Tokom čitave nedelje na tržištu kukuruza je bila primetna slabija tražnja u odnosu na ponudu. Smanjena tražnja i povlačenje kupaca uticali su na to da silazni trend cene postane još izraženiji kako se sedmica primicala kraju. Ipak, i pored slabije tražnje, kukuruz je bio najtrgovanija roba, po prvi put nakon pet nedelja tokom kojih se najviše trgovalo pšenicom.

Kukuruzom se u toku nedelje trgovalo u širokom cenovnom rasponu od 17,20 do 19,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 18,30 din/kg bez PDV-a, uz nedeljni pad od 8,26 odsto.

U isto vreme, pšenica je učestvovala sa samo 12 odsto u ukupnom obimu trgovanja, uz smanjenu tražnju. Pšenicom se trgovalo na jedinstvenom cenovnom nivou od 21,00 din/kg bez PDV-a uz pad od 2,33 odsto.

Početkom nedelje na tržištu soje beležena je slaba aktivnost učesnika i na strani ponude i na strani tražnje, piše u zvaničnom izveštaju s Produktne berze. Drugog dana u nedelji došlo je do povećanja ponude sojinog zrna i zaključenja berzanskog ugovora sa cenom od 57,00 din/kg bez PDV-a bez obračuna kvaliteta. To je 1,72 odsto niža cena nego prethodne sedmice.

Na jedinoj domaćoj merkantilnoj berzi trgovalo se još stočnim ječmom i uljanom repicom u manjim količinama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...