OTVARANJE GRANIČNOG PRELAZA I MOSTA BRATOLJUB U MARTU Prvi zajednički projekat Srbije, BiH i RS vredan 13 miliona evra

SrbijaVesti

18.9.2020 17:05 Autor: Julijana Vincan 0

OTVARANJE GRANIČNOG PRELAZA I MOSTA BRATOLJUB U MARTU Prvi zajednički projekat Srbije, BiH i RS vredan 13 miliona evra OTVARANJE GRANIČNOG PRELAZA I MOSTA BRATOLJUB U MARTU Prvi zajednički projekat Srbije, BiH i RS vredan 13 miliona evra
Zajednički granični prelaz i most Bratoljub između Ljubovije i Bratunca, biće otvoreni do kraja marta, najavili su potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović... OTVARANJE GRANIČNOG PRELAZA I MOSTA BRATOLJUB U MARTU Prvi zajednički projekat Srbije, BiH i RS vredan 13 miliona evra

Zajednički granični prelaz i most Bratoljub između Ljubovije i Bratunca, biće otvoreni do kraja marta, najavili su potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović.

Ukupno ulaganje u prvi zajednički projekat Srbije, Republike Srpske i BIH – izgradnju mosta „Bratoljub“, sa zajedničkim graničnim prelazom, iznosi oko 13 miliona evra.

Od toga, Srbija je uložila oko 5,8 miliona evra i to u izgradnju mosta, koji je završen 2017. godine. Oko 7,1 miliona evra ulaže bosanska strana, za izgradnju zajedničkog graničnog prelaza.

Mihajlović i Mitrović su kod mosta Bratoljub potpisali sporazum o održavanju i rekonstrukciji 11 mostova i izgradnji zajedničkog graničnog prelaza između Srbije i BiH.

Mihajlović je dodala je da je gradnja mosta bila obaveza Srbije, kao i da bi BiH trebalo da završi radove na izgradnji zajedničkog graničnog prelaza.

„Da bi most zaista bio u funkciji, a ubrzo i jedna bescarinska zona, najvažniji je da se ovi radovi završe do marta i da imamo granični prelaza prve kategorije“, objasnila je Mihajlović.

Zajednički prelaz posebno je važan za privredu. Skratiće kamionima put za oko 50 kilometara i sve granične procedure moći će da obave na jednom mestu.

Most Bratoljub
Foto: Tanjug

Mihajlović ističe da je već za nekoliko mostova završena projektno-tehnička dokumentacija i da je novac, 15 miliona evra u naredne tri godine, obezbeđen u budžetu Srbije . Ministarka je dodala i da će BiH rekonstruisati ostale mostove.

„Kada govorimo o drugim infrastrukturnim projektima, koje radimo i sa jedne i sa druge strane Drine, ne mogu da ne pomenem projekte vredne 1,7 milijardi evra“.

Most Bratoljub
Foto: Tanjug

Ministar Mitrović je rekao da je Srbija prihvatila sporazumom održavanje šest mostova na Drini, a BiH pet mostova, od čega dva na Savi i tri na reci Uvac.

Što se tiče investicionog održavanja tih mostova, Mitrović ističe da je Savet ministara BiH doneo odluku i obezbedio sredstva.

„Sledeća faza je krajem marta – otvaranje kompletnog projekta, puštanje mosta i zajedničkog graničnog prelaza. Tako ćemo spojiti dve obale i spojiti dva naroda i regiju Srbije i BiH. Novim projektom će biti ubrzan protok robe, putnika, kapitala i usluga. Taj projekat je vrlo bitan i za Srbiju i BiH. Pre svega za razvoj ekonomije i celog tog područja“, naglasio je Mitrović.

Naveo je da je predviđena izgradnja poslovne zoneu Bratuncu, koja će biti prva poslovna zona na tom području.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...