Treći StarTech konkurs do 3. maja

Otvoren konkurs za grantove do 100.000 dolara za domaće inovatore

InovacijePreduzetnikSrbija

3.3.2023 14:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Otvoren konkurs za grantove do 100.000 dolara za domaće inovatore Otvoren konkurs za grantove do 100.000 dolara za domaće inovatore
Domaći inovatori od petka mogu da se prijave za bespovratna sredstva u iznosu i do 100.000 dolara. Naime, StarTech program otvorio je treći godišnji... Otvoren konkurs za grantove do 100.000 dolara za domaće inovatore

Domaći inovatori od petka mogu da se prijave za bespovratna sredstva u iznosu i do 100.000 dolara. Naime, StarTech program otvorio je treći godišnji konkurs namenjen neformalnim timovima, startapovima, mikro, malim i srednjim preduzećima, koji žele da ulože novac u razvoj inovativnog proizvoda, izlazak na domaće i inostrano tržište ili transformaciju poslovanja uvođenjem novih tehnologija.

Konkurs je otvoren do 3. maja i svi zainteresovani u narednih mesec dana mogu da zatraže i podršku u pripremi biznis plana i prijave, a dobitnici grantova biće poznati u oktobru. StarTech program je projekat kompanije Philip Morris, vredan pet miliona dolara, koji sprovodi NALED, uz podršku Vlade Srbije, navodi se u saopštenju.

„Digitalna tranformacija je jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije. U našoj zemlji trenutno rade četiri naučno-tehnološka parka u kojim posluje 200 startapova. Kapaciteti su nam popunjeni i krećemo u proširenje, spreman je projekat za naučno-tehnološki park u Kruševcu i inovacioni distrikt u Kragujevcu, u sklopu koga će biti i naučno-tehnološki park. Inicijative od privatnog sektora, kakva je ova od PMI-a, su značajne kao podrška za realizaciju ovog cilja“, rekao je ministar za informisanje i telekomunikacije Mihailo Jovanović na predstavljanju konkursa.

Na lansiranju novog trećeg konkursa StarTech govorila je i senior menadžerka korporativnih poslova u kompaniji Philip Morris International Dragana Vujko.

„Mi smo kao kompanija prepoznali da su narativ i prioriteti Vlade Srbije u potpunosti komplementarni sa strateškim opredeljenjem Philip Morris-a. Srbija ima ambiciju da transformiše ekonomiju i već je u tome napravila značajne pomake, dok naša kompanija predvodi transformaciju zasnovanu na nauci i iz tradicionalne kompanije u prethodnoj deceniji postali smo inovativna tehnološka kompanija – rekla je Vujko i dodala da ovaj projekat nije samo grant šema, već mnogo više od toga.

Direktorka Centra za četvrtu industrijsku revoluciju Jelena Bojović istakla je da je obaveza i državnog i privatnog sektora da ulažu više u inovacije.

„Naš centar, koji je Vlada Srbije osnovala pre godinu dana, radi na povezivanju i umrežavanju, te izlaganju stranom tržištu. Verujem da u ovom domenu možemo svi zajedno da radimo, te da organizjemo predstavljanje naših inovatora u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom“, dodala je Bojović.

Da plasiraju svoj proizvod na američko tržište i dobiju sve dozvole, uz pomoć StarTech granta, već je pošlo za rukom kompaniji HerbElixa, koja proizvodi preparat protiv helikobakterije, i predstavila se na ovom događaju. Putem inostranog tržišta nadaju se da će uskoro krenuti i iz kompanije Golden Bee koji prozovde košnicu za kućne uslove, a na prošlom konkursu su dobili grant koji će im omogućiti da imaju serijsku proizvodnju.

Direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević istakao je da inovatori mogu da apliciraju za grantove od 15.000 do 100.000 dolara. Osim novca, korisnici grantova moći će da računaju i na 1.000 sati mentorske podrške za registraciju patenata, podršku izlasku na nova tržišta, pravne savete i dr.

U okviru LOT-a 1 namenjenog startapovima i biznisima osnovanim pre 2021. moguće je dobiti grantove od 15.000 do 25.000 dolara u cilju razvoja inovativne ideje (uz sufinansiranje od 10 odsto). LOT 2 donosi grantove od 25.000 do 50.000 dolara (uz sufinansiranje od 20 odsto) za mikro, mala i srednja preduzeća osnovana najkasnije do kraja 2020. za plasiranje proizvoda na tržište ili digitalnu transformaciju poslovanja. Firme iz sektora MMSP mogu da apliciraju i za LOT 3 ukoliko planiraju nova zapošljavanja i izlazak na inostrano tržište, za šta će dobiti bespovratna sredstva od 50.000 do 100.000 dolara (uz sufinansiranje od 30 odsto), navodi se u saopštenju.

 • VERA

  4.3.2023 #1 Author

  Ako NALED posluje u Srbiji onda i investicije koje daju domaćim firmama moraju da računaju u dinarima. Svaka čast domaćim inovatornim firmama.

  Odgovori

 • GOCA BG

  5.3.2023 #2 Author

  Jos jedna prilika za nase…

  Odgovori

 • Goga13

  6.4.2023 #3 Author

  Dobra prilika.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...