Izlaže 26 kompanija iz Srbije

Otvoren Sajam privrede u Mostaru

RegionSrbijaU fokusu

16.4.2024 13:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Otvoren Sajam privrede u Mostaru Otvoren Sajam privrede u Mostaru
U Mostaru je otvoren 25. Međunarodni sajam privrede na kojem je 800 izlgača iz 30 zemalja regiona i EU, među kojima je 26 kompanija... Otvoren Sajam privrede u Mostaru

U Mostaru je otvoren 25. Međunarodni sajam privrede na kojem je 800 izlgača iz 30 zemalja regiona i EU, među kojima je 26 kompanija iz Srbije.

Sajam traje do 20. aprila, a Hrvatska je zemlja partner, prenosi Beta.

Otvaranju sajma prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Saveta ministara BIH Borjana Krišto, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Višković, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Vučić je rekao da je za privrednu saradnju u regionu veoma važno što je kompanija Air Serbia od juče uspostavila saobraćaj između Beograda i Mostara.

„Siguran da će za godinu ili dve to biti jedna od najboljih linija koje će Hercegovina da ima sa svetom, ali i Beograd i Srbija. Hvala vam na dobroj računici i pametnom pristupu za budućnost regiona“, rekao je Vučić.

On je istakao da region može mnogo brže da se razvija, ako bude jačala privredna saradnja i pozvao je kompanije iz Srbije da sarađuju sa kompanijama iz BiH i iz Hrvatske.

„Nije nam prvi put da se ovde sretnemo, možemo da se družimo i razgovaramo o svim temama, a onda neretko gledamo ko će i kako koga za gušu, da Evropljani ne vide, da nam je glavni cilj bude da onaj drugi ne uspe, nadam se da ćemo to da promenimo“, rekao je Vučić.

Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Bosne i Hercegovine u 2023.  godini bila je u vrednosti 2,99 milijardi evra.

Izvoz robe iz Srbije dostigao je 1,96 milijardi evra, dok je suficit na srpskoj strani 954,2 miliona evra.

Najvažniji proizvodi koje je Srbija plasirala na tržište BiH u 2023. godini bili su mineralna goriva, alkoholna i bezalkoholna pića, mašine i uređaji, plastika i proizvodi od plastike, delovi za drumska vozila, gvožđe i čelik, žitarice.

 • LENA

  16.4.2024 #1 Author

  naglašava važnost regionalne ekonomske saradnje.

  Odgovori

 • Kata

  16.4.2024 #2 Author

  Divno

  Odgovori

 • LENA

  16.4.2024 #3 Author

  Prisustvo 26 kompanija iz Srbije na sajmu ukazuje na interes za unapređenje poslovnih odnosa i razmenu resursa.

  Odgovori

 • Maky

  16.4.2024 #4 Author

  Divna vest, lepa saradnja

  Odgovori

 • AJA

  16.4.2024 #5 Author

  Bravo za nase kompanije!!!!

  Odgovori

 • MIKIMILE

  17.4.2024 #6 Author

  Odlicno, zivela privreda

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...