PAD BDP U SRBIJI 2,5, U REGIONU ZAPADNOG BALKANA 3,2 ODSTO, procenjuje Svetska banka

BankeIzdvajamoRegionSrbijaVesti

9.6.2020 11:22 Autor: Vladimir Jokanović 2

PAD BDP U SRBIJI 2,5, U REGIONU ZAPADNOG BALKANA 3,2 ODSTO, procenjuje Svetska banka PAD BDP U SRBIJI 2,5, U REGIONU ZAPADNOG BALKANA 3,2 ODSTO, procenjuje Svetska banka
Pad BDP Srbije u 2020. godini biće 2,5 odsto, prema najnovijem globalnom ekonomskom predviđanju Svetske banke, dok je prognoza za region Zapadnog Balkana da... PAD BDP U SRBIJI 2,5, U REGIONU ZAPADNOG BALKANA 3,2 ODSTO, procenjuje Svetska banka

Pad BDP Srbije u 2020. godini biće 2,5 odsto, prema najnovijem globalnom ekonomskom predviđanju Svetske banke, dok je prognoza za region Zapadnog Balkana da će BDP u tekućoj godini biti manji za 3,2 odsto. U istoj prognozi predviđeno je da će ekonomski oporavak Srbije u 2021. godini biti izražen rastom BDP za 4,0 odsto, a u regionu za 4,6 odsto.

Pretpostavka za prognozirana ekonomska kretanja bazirana je na uverenju da će biti obnovljeno poverenje potrošača i poslovno poverenje dok uticaj pandemije Covid-19 bude jenjavao, a politička nestabilnost ostati pod kontrolom. Porast fiskalnih obaveza u regionu smanjile su prostor za fiskalnu podršku i oslabile su poslovnu klimu, ocenjuje Svetska banka.

Dalje zaoštravanje globalnih uslova finansiranja može značajno da poveća troškove servisiranja dugova, a to predstavlja poseban rizik u zemljama sa već visokim nivoom duga ili velikom potrebom za spoljnjim finansiranjem, pre svega u Albaniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, navedeno je u poglavlju koje je posvećeno Zapadnom Balkanu.

Znatno pooštreni uslovi finansiranja takođe mogu stvoriti pritisak na korporativne bilanse, povećanje rizika i pokretanje bankrota i realizaciju potencijalnih obaveza. Dugotrajni ekonomski pad u regionu mogao bi da utiče na domaće finansijske sektore povećanjem nefunkcionalnih kredita i slabljenjem zarada i profitabilnosti.   

To će verovatno ograničiti sposobnost banaka da pozajmljuju i podržavaju stvarne aktivnosti i povećati rizik od finansijske nestabilnosti. Ovaj uticaj najviše bi mogla da osete mala i srednja preduzeća koja se već suočavaju da ograničenim pristupom kreditima u zemljama Zapadnog Balkana.

Najveći pad ekonomije u regionu Zapadnog Balkana za 2020. godinu prognoziran je za Hrvatsku – 9,3 odsto, dok bi iduće godine rast hrvatske ekonomije trebalo da bude 5,4 odsto. Crna Gora suočiće se u tekućoj godini sa padom BDP za 5,6 odsto, dok bi iduće godine rast mogao da bude 4,8 odsto.

Bosna i Hercegovina imaće pad BDP za 3,2 odsto, dok bi u narednoj godini ekonomskog oporavka rast trebalo da dostigne 3,4 procenta. Za Severnu Makedoniju prognoziran je pad BDP za 2,1 odsto za ovu godinu, a oporavak za 3,9 naredne godine.

Pad BDP Albanije dostići će 5,0 odsto ove godine, a oporavak iduće godine 8,0 odsto. Navedeno je da će epidemija Covid-19 kao i nedavni zemljotres negativno uticati na turizam u Albaniji.

Bugarska će imati pad ekonomije za 6,2 odsto ove godine, a Rumunija za 5,7 procenata, dok je prognozirani rast naredne godine za Bugarsku 4,3 odsto, a za Rumuniju 5,4 odsto.

  • NikolaB

    9.6.2020 #1 Author

    sledi na sunovrat ekonomije sa ovakvom ekonomskom politikom

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...