povećana tražnja za glavnom žitaricom na produktnoj berzi

Pad cena pšenice i kukuruza

AgrobiznisBiznisSrbija

3.12.2021 14:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Pad cena pšenice i kukuruza Pad cena pšenice i kukuruza
Na novosadskoj Produktnoj berzi, u prvoj nedelji decembra, zabeležen je pad cena žitarica, pre svega kukuruza i pšenice. Ova promena, između ostalog, doprinela je... Pad cena pšenice i kukuruza

Na novosadskoj Produktnoj berzi, u prvoj nedelji decembra, zabeležen je pad cena žitarica, pre svega kukuruza i pšenice. Ova promena, između ostalog, doprinela je većem prometu.

Ukupan promet je iznosio 4.900 tona, što je 72,29 odsto više nego prethodne sedmice, a njegova finansijska vrednost iznosila je 182.855.500 dinara, to jest 44,49 procenata više. 

Pšenica je, nakon kontinuirnog rasta u prethodnom periodu, zabeležila korekciju cene naniže. Bez obzira na ovakvu okolnost, ova žitarica je uzela najveći količinski primat u trgovanju sa ukupno prometovanom količinom od 4.050 tona.

Realizacija berzanskih ugovora se kretala u cenovnom rasponu od 32,00 do 33,00 din/kg bez PDV. Ponderisana cena je iznosila 32,48 din/kg bez PDV, što predstavlja pad od 1,25 odsto u odnosu na prethodnu nedelju. Osim na domaćem, ovakav cenovni trend je bio korelativan sa dešavanjima i na ino tržištu.

Na tržištu kukuruza zabeležena je smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika.

Pregled zaključenih ugovora na Produktnoj berzi u Novom Sadu u periodu 29.11.2021. – 3.12.2021. godine

Ponude u zavisnosti od brzine preuzimanja kretale su se u cenovnom rasponu od 26,00 do 27,00 din/kg bez PDV, što ukazuje na mogući pad cene. Kukuruzom sa povećanim procentom vlage na paritetu CPT, trgovalo se na cenovnom nivou od 26,30 din/kg bez PDV.

Početkom nedelje, izostanak ponude sojinog zrna je bio primetan. Intenzivnija tražnja uticala je na uzlazni trend ove uljarice. Berzanski ugovori su zaključeni po jedinstvenoj ceni od 74,50 din/kg bez PDV.

Strukturu kupaca su uglavnom činili domaći prerađivači i trgovci. Međutim, krajem nedelje, došlo je do smirivanja tržišta. Ponude na nižem cenovnom nivou od realizovanih nisu rezultirale zaključenjem ugovora. Statistički, u odnosu na prethodni upoređujući podatak, cena je viša za 1,02 odsto. 

Stočni ječam je prometovan po ceni od 28,30 din/kg bez PDV.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...