PČELARSTVO JE SIGURAN I ISPLATIV POSAO Relativno mala ulaganja, a dobra zarada

AgrobiznisPreduzetnikSrbijaVesti

4.5.2020 10:19 Autor: Ljiljana Begović 6

PČELARSTVO JE SIGURAN I ISPLATIV POSAO Relativno mala ulaganja, a dobra zarada PČELARSTVO JE SIGURAN I ISPLATIV POSAO Relativno mala ulaganja, a dobra zarada
Nacionalni tim za preporod sela Srbije preporučuje povratnicima iz inostranstva da zasnuju specijalizovano pčelarsko gazdinstvo, da ulože lična sredstva, i udruže se u zadrugu.... PČELARSTVO JE SIGURAN I ISPLATIV POSAO Relativno mala ulaganja, a dobra zarada

Nacionalni tim za preporod sela Srbije preporučuje povratnicima iz inostranstva da zasnuju specijalizovano pčelarsko gazdinstvo, da ulože lična sredstva, i udruže se u zadrugu.

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj, Milan Krkobabić ističe da će se Nacionalni tim za preporod sela Srbije zalagati za veće subvencije pčelarima, naročito u brdsko-planinskim i pograničnim nerazvijenim područjima, i za očuvanje pčelinjeg fonda.

Kabinet za regionalni razvoj nastaviće dodelu podsticajnih sredstava za nabavku rojeva, pčelinjih matica i opreme za pčelarstvo, navodi se u saopštenju i dodaje da će Nacionalni tim organizovati stručne posete najuspešnijim pčelinjacima i zadrugama, uz savete o tome kako da se udruže.

Održivi razvoj pčelarstva siguran je i isplativ način da se pokrene uspešna proizvodnja, jer je proizvodnja meda zanat koji se uči u jednoj sezoni, a relativno niska ulaganja mogu se brzo vratiti, pčelarstvo je povoljno za oba pola i ljude različitih nivoa znanja, a u njemu mogu da rade i ljudi s blagim stepenom invaliditeta i stariji od 50 godina.

„U pčelarstvu postoji velika razvojna snaga: verovali ili ne – izvoz meda 2013. godine u Srbiji u vrednosti od 14 miliona dolara je bio veći od izvoza junećeg mesa. Naš cilj trebalo bi da bude podizanje proizvodnje meda sa 6.000 do 9.500 tona, koliko je iznosila proteklih deset godina, na 12.000 tona godišnje“, izjavio je ministar Krkobabić, prenosi Tanjug.

Ogroman je značaj pčela za poljoprivredu Srbije, jer pčele svake godine, prema rečima profesora Miće Mladenovića, oprašivanjem povećavaju prinose u ratarstvu, voćarstvu i povrtarstvu Srbije za 148 miliona evra.

  • Jelena

    5.5.2020 #1 Author

    dobro je da se povrati pcelarstvo, jer sem meda koji pcele proizvode, jako su i bitne za nas eko sistem

    Odgovori

  • Nina

    5.5.2020 #2 Author

    I najlepši…

    Odgovori

  • Brana

    6.5.2020 #3 Author

    Lepo je što je prepoznat značaj i uloga pčela za životnu sredinu .

    Odgovori

  • Marko

    6.5.2020 #4 Author

    Šteta je što su najviše pogođeni vanrednim stanjem.

    Odgovori

  • Lazar

    7.5.2020 #5 Author

    Pa bilo bi dobro je za poljoprivredu i vocarstvo da imamo vise pcelara.

    Odgovori

  • Nevena

    11.5.2020 #6 Author

    Siguran, isplativ i najlepši posao!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...