Biznis kalendar

Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u narednih sedam dana

BankeInfrastrukturaIzdvajamoPoslovanjeSrbija

3.6.2024 07:01 Autor: Marko Andrejić 4

Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u narednih sedam dana Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u narednih sedam dana
Evropska centralna banka i Banka Kanade odlučuju ove nedelje o pravcima monetarne politike, a očekuju se prvi koraci ka monetarnom popuštanju i blago snižavanje... Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u narednih sedam dana

Evropska centralna banka i Banka Kanade odlučuju ove nedelje o pravcima monetarne politike, a očekuju se prvi koraci ka monetarnom popuštanju i blago snižavanje ključnih kamatnih stopa. Nelt Grupa će u četvrtak predstaviti svoj peti Izveštaj o održivom poslovanju, a Ananas otvara u Novoj Pazovi najmoderniji e-fulfillment centar u ovom delu Evrope. Republički zavod za statistiku objaviće rezultate kvartalnog poslovanja privrednih društava i unutrašnje trgovine u prvom tromesečju 2024. godine, indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda u maju i promet poljoprivrednih proizvoda na pijacama u prva tri meseca, a saznaćemo i koliki je bio granični promet putničkih motornih vozila i putnika.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Evropska centralna banka o kamatama

Evropska centralna banka održaće u četvrtak, 6. juna, sastanak o monetarnoj politici, na kome se očekuje da posle dužeg perioda dođe do prvog snižavanja ključnih kamatnih stopa. Predsednica ECB Kristin Lagard nedavno je iznela svoje uverenje da je inflacija u evrozoni pod kontrolom, što je donekle poljuljano najnovijim statističkim rezultatima koji su pokazali blagi skok stope rasta cena (2,6 odsto u maju, posle aprilskih 2,4 procenata).

Profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović rekla je za Biznis.rs da posle ovakve izjave čelnika ECB “nema drugog smislenog poteza osim smanjenja kamata”, pa ostaje da se vidi da li su evropske monetarne vlasti spremne da prve krenu sa smanjivanjem kamata i tako doprinesu bržem privrednom rastu.

NELT izveštaj o održivosti

Peti Izveštaj o održivom poslovanju Nelt Grupe i premijerni izveštaji njenih članica – Neoplante i Baby Food Factory, biće predstavljeni u četvrtak, 6. juna na događaju “Accelerate Sustainability”. U formi panel diskusije biće podeljena dostignuća, inovativni pristupi i planovi u oblasti održivog razvoja.

Zgrada Evropske centralne banke u Frankfurtu / Foto: Pixabay

Banka Kanade snižava kamatne stope

Očekuje se da će Banka Kanade na svom predstojećem sastanku u sredu smanjiti kamatnu stopu za 25 baznih poena, nakon što su podaci od petka pokazali da se privreda ove zemlje u prvom kvartalu razvijala sporijim tempom od očekivanog. Izveštaj o BDP-u ukazao je da se kanadska ekonomija nije oporavila tako snažno kao što su podaci prvobitno sugerisali, što bi moglo da ubedi centralnu banku da počne da smanjuje troškove zaduživanja.

Čini se da svi podaci govore da bi Banka Kanade trebalo da pokrene ciklus ublažavanja monetarne politike i snizi prekonoćnu kamatnu stopu za 25 baznih poena na 4,75 odsto.

Ananas otvara magacin u Novoj Pazovi

U utorak, 4. juna, biće otvoren Ananas magacin, najmoderniji e-fulfillment centar u ovom delu Evrope. Na 10.000 kvadratnih metara u Novoj Pazovi biće smešten savremeno opremljen magacinski prostor koji bi trebalo da doprinese daljem razvoju i jačanju elektronske trgovine u Srbiji.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće rezultate kvartalnog poslovanja privrednih društava i unutrašnje trgovine u prvom tromesečju 2024. godine, indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda u maju i promet poljoprivrednih proizvoda na pijacama u prva tri meseca. Saznaćemo i koliki je bio granični promet putničkih motornih vozila i putnika.

  • SUNCE

    3.6.2024 #1 Author

    Vec dugo najavljuju snizenje kamatnih stopa ali stalno pdlazu.Vide ce mo da li ce cekati septembar ,kao sto je bila zadnja najava.

    Odgovori

  • DOBRILA

    3.6.2024 #2 Author

    Sve u svemu kamate,i kamatne stope sve vise , a samo rastu ..

    Odgovori

  • SHALIMAR

    3.6.2024 #3 Author

    Kamatne stope..drze ljude u neizvesnosti a na jesen ce mozda biti smanjene…

    Odgovori

  • GAGA

    9.6.2024 #4 Author

    Najavljuju to vec dugo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.