Biznis kalendar

Pet značajnih ekonomskih događaja u nedelji pred nama

BankeInfrastrukturaPoslovanjeSrbija

1.8.2022 07:01 Autor: Marko Andrejić 2

Pet značajnih ekonomskih događaja u nedelji pred nama Pet značajnih ekonomskih događaja u nedelji pred nama
Novi mesec donosi nam značajne događaje koji će u velikoj meri uticati na domaću i svetsku ekonomiju. Iako smo usred leta i sezone godišnjih... Pet značajnih ekonomskih događaja u nedelji pred nama

Novi mesec donosi nam značajne događaje koji će u velikoj meri uticati na domaću i svetsku ekonomiju. Iako smo usred leta i sezone godišnjih odmora, neke stvari prosto ne mogu (više) da čekaju, pa je tako već za prvi dan avgusta zakazana konstitutivna sednica nove skupštine Srbije. Skoro četiri meseca posle održanih izbora biće (valjda) verifikovani mandati novih poslanika, a to znači da počinje i rok od 90 dana za formiranje nove Vlade Srbije. U žiži javnosti su i energenti, jer od avgusta poskupljuje gas za srpske potrošače, a sredinom nedelje biće održan i sastanak zemalja izvoznica nafte, koji bi mogao da usmeri dalja dešavanja na naftnom tržištu. Centralne banke širom sveta nastavljaju da podižu kamatne stope, pa se to u četvrtak očekuje i od Banke Engleske, pitanje je samo koliko će biti najnovije povećanje. Početkom meseca čekaju nas i najnoviji statistički podaci o kretanju bruto društvenog proizvoda u drugom kvartalu.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije

Za ponedeljak, 1. avgust zakazana je konstitutivna sednica Narodne skupštine Republike Srbije. Na ovom prvom sastanku trebalo bi da budu verifikovani mandati poslanika, a na dnevnom redu biće i izbor predsednika i potpredsednika parlamenta. Poslanici će odlučivati i o novom generalnom sekretaru skupštine, kao i o članovima radnih tela i stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Parlamentarni izbori u Srbiji održani su 3. aprila, a Republička izborna komisija (RIK) usvojila je rešenje o dodeli mandata poslanicima više od tri meseca kasnije – 11. jula. Od ukupno 250 mandata u parlamentu najviše poslanika će imati koalicija okupljena oko vladajuće Srpske napredne stranke – 120. Opoziciona koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije osvojila je 38 mandata, Socijalistička partija Srbije 31 mandat, a koalicija „Moramo“ će imati 13 poslanika.

Posle konstituisanja parlamenta i verifikacije poslaničkih mandata, Narodna skupština ima rok od 90 dana za izbor nove Vlade Srbije.

Gas skuplji za devet odsto

Cena gasa u Srbiji biće od 1. avgusta veća za devet odsto u proseku. Javno preduzeće Srbijagas saopštilo je na svojoj internet stranici da će od ovog meseca gas za snabdevanje javnih snabdevača koštati 28,94 dinara po kubnom metru, dok će cena kubika gasa za domaćinstva i male potrošače biti 35,11 dinara. Dosadašnja cena, koja je bila na snazi od oktobra 2017. godine, iznosila je 32,28 dinara po kubiku.

JP Srbijagas je navelo da je obaveštenje o promeni cene gasa objavljeno 1. jula na internet stranici preduzeća, a saglasnost Agencije za energetiku Republike Srbije objavljena je na sajtu Agencije istog dana.

Skupština Srbije/Foto: Wikimedia Commons

Sastanak zemalja izvoznica nafte

Novi sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte i partnera predvođenih Rusijom (OPEC+) biće održan u sredu, 3. avgusta. Cene “crnog zlata” u petak su porasle na međunarodnim tržištima, a pažnja investitora usmerena je ka sastanku OPEC-a, iako procene pokazuju da su slabi izgledi za povećanje proizvodnje nafte u narednom periodu.

Izvori iz organizacije OPEC+ tvrde da će grupa razmotriti zadržavanje istog nivoa proizvodnje, mada postoje i stavovi da bi moglo da se razgovara o skromnom povećanju. Američki predsednik Džo Bajden posetio je tokom jula Saudijsku Arabiju, a jedna od glavnih tema razgovora sa tamošnjim zvaničnicima bilo je oslobađanje dodatnih barela nafte na svetsko tržište.

Analitičari ipak smatraju da će OPEC+ teško povećati snabdevanje naftom, s obzirom na to da mnoge članice već imaju teškoća da ispune proizvodne kvote. Takođe, najnoviji potezi američkog Feda u pravcu daljeg stezanja monetarne politike, kao i drugi uzastopni kvartal u kome američka privreda pokazuje usporavanje, ne doprinose stabilizaciji naftnog tržišta.

Banka Engleske povećava kamatne stope

Dok u Velikoj Britaniji traje borba za naslednika Borisa Džonsona na mestu premijera, očekuje se da Banka Engleske na sastanku u četvrtak, 4. avgusta, poveća ključne kamatne stope za pola procentnog poena (0,5 odsto), što bi bio najveći rast kamata još od 1995. godine.

Na prethodna dva sastanka engleske centralne banke samo tri zvaničnika su glasala za povećanje kamate od 0,5 odsto, ali su podaci u međuvremenu pokazali da je inflacija na Ostrvu dostigla rekordni nivo u poslednje četiri decenije – 9,4 odsto. Prema nekim procenama, do oktobra bi mogla da stigne i do 12 procenata, što je šest puta više od cilja koji je postavila Banka Engleske. Guverner Endrju Bejli (Andrew Bailey) obećao je da će delovati snažno ako to bude zahtevala borba protiv inflacije.

Novi statistički podaci RZS

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje fleš procenu o kretanju kvartalnog bruto domaćeg proizvoda u stalnim cenama, za drugi kvartal 2022. godine. Takođe, biće predstavljeni i indeksi cena proizvođača industrijskih proizvoda za domaće tržište i za izvoz u julu, a već početkom sledeće sedmice biće poznati i zbirni podaci. RZS će objaviti i cene na malo poljoprivrednih proizvoda za treću nedelju prethodnog meseca.

  • TATJANA

    1.8.2022 #1 Author

    Sami finansijki izvestaji i statistike

    Odgovori

  • Maša

    5.12.2022 #2 Author

    Ko razume-shvatice 💁‍♀️

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...