Biznis kalendar

Pet značajnih ekonomskih dešavanja u narednih sedam dana

AgrobiznisBerzaHi-techNovacPoslovanje

25.7.2022 07:01 Autor: Marko Andrejić 0

Pet značajnih ekonomskih dešavanja u narednih sedam dana Pet značajnih ekonomskih dešavanja u narednih sedam dana
Kraj jula donosi nam nekoliko značajnih dešavanja na globalnoj ekonomskoj sceni koja će uticati na građane i privredu širom sveta. Serija podizanja ključnih kamatnih... Pet značajnih ekonomskih dešavanja u narednih sedam dana

Kraj jula donosi nam nekoliko značajnih dešavanja na globalnoj ekonomskoj sceni koja će uticati na građane i privredu širom sveta. Serija podizanja ključnih kamatnih stopa, koju je prošle nedelje nastavila Evropska centralna banka prvim povećanjem kamata posle 11 godina, biće najverovatnije produžena i ove nedelje. Američki FED održaće novi sastanak na kome se očekuje podizanje kamatnih stopa drugi mesec zaredom, što će imati dalekosežne posledice na svetsku privredu. Takođe, u SAD se nastavlja sezona objavljivanja finansijskih izveštaja najvećih kompanija, pa su ove nedelje na redu vodeći tehnološki giganti, od Microsofta do Apple-a. Srpski proizvođači učestvovaće na najvećem svetskom sajmu organske hrane u Nemačkoj, a dogovor Rusije i Ukrajine o izvozu žita mogao bi da ima značajne efekte i na srpske poljoprivrednike. Ove nedelje biće objavljeni i najnoviji statistički podaci Republičkog zavoda za statistiku i Narodne banke Srbije.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

FED odlučuje o novom povećanju kamatnih stopa

Američka centralna banka Federalne rezerve (FED) održaće novi sastanak 26. i 27. jula, na kome se očekuje da će povećati kamatne stope za 0,75 odsto drugi mesec zaredom. Neki analitičari skloni su prognozama da bi povećanje moglo da bude i veće, odnosno da će iznositi ceo procenat, ali su zvaničnici Feda u najnovijim izjavama isticali su da je to trenutno manje verovatno.

Obraćanje Džeroma Pauela u sredu biće putokaz za investitore, koji svoje buduće poslovne poteze planiraju u odnosu na procenu kako će se Fed boriti sa rastućom inflacijom i mogućom recesijom u narednom periodu. Većina analitičara koje je anketirao Wall Street Journal očekuje da će američka centralna banka do kraja godine podići stopu na najmanje 3,25 odsto i da će je održati na ili iznad tog nivoa tokom sledeće godine.

Srpski proizvođači na sajmu organske hrane u Nirnbergu

Međunarodni sajam organske hrane BIOFACH 2022 biće održan od 26. do 29. jula u nemačkom gradu Nirnbergu. U okviru nacionalnog štanda Srbije planiran je organizovani nastup srpskih privrednika koji će organizovati Privredna komora Srbije (PKS) i Razvojna agencija Srbije (RAS) u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza (SIPPO) i Nacionalnom asocijacijom Serbia Organica.

Naši organski proizvođači će se predstaviti širokim asortimanom proizvoda od svežeg, sušenog, liofiliziranog i zamrznutog voća, povrća, sušenih pečuraka do proizvoda od žitarica, organskih testenina, džemova i voćnih namaza od organskog voća.

BIOFACH predstavlja najveći svetski sajam u oblasti organske proizvodnje. Okuplja više od 3.000 izlagača i obiđe ga preko 50.000 posetilaca iz više od 130 zemalja. Sajam se održava pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije pokreta organske poljoprivrede (IFOAM), čiji je član i Privredna komora Srbije.

Foto: FED / Youtube screenshot

Big Tech kompanije objavljuju finansijske izveštaje

Najveće svetske kompanije objaviće svoje finansijske izveštaje ove nedelje, a među njima su i neki od tehnoloških divova. Zabava počinje u utorak, kada će svoje prihode predstaviti Microsoft i Alphabet, koji je pod posebnom prismotrom otkako su Snap i Twitter objavili svoje rezultate. U sredu će svoj izveštaj objaviti kompanija Meta (Facebook), čije su akcije pale 50 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Za četvrtak su zakazani Amazon, koji je takođe već najavio nešto lošije rezultate u proteklom periodu, kao i Apple čije su akcije doživele najmanji pad u pomenutoj grupi kompanija. U 2022. godini vrednost deonica pala je za 13,2 odsto.

Novi statistički podaci RZS i bilten Narodne banke Srbije

Republički zavod za statistiku ove nedelje objavljuje podatke o prosečnim zaradama u maju 2022. godine, indekse prosečnih cena spoljne trgovine za prvih pet meseci tekuće godine, kao i registrovanu zaposlenost u drugom kvartalu. Javnosti će biti predstavljeni i podaci o turističkom prometu u junu i spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni, ali i indeksi industrijske proizvodnje i promet robe u trgovini na malo.

U petak, 29. jula biće objavljen Statistički bilten Narodne banke Srbije za jun 2022. godine. Ova mesečna publikacija obuhvata monetarnu statistiku i spoljnoekonomski sektor, koji su izrađeni na osnovu podataka prikupljenih i obrađenih u Narodnoj banci Srbije, kao i realni i fiskalni sektor za čiju izradu su uglavnom korišćeni podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Izvoz ukrajinskog žita uticaće i na srpske poljoprivrednike

Iako su Rusija i Ukrajina u petak potpisale sporazum o izvozu ukrajinskog žita koji ima za cilj da spreči globalnu krizu, odnosno nestašicu hrane, u subotu je došlo do novih sukoba u crnomorskom regionu, koji su pod znak pitanja stavili realizaciju dogovora. Sporazum predviđa povratak isporuka žita na predratni nivo u narednim nedeljama, a zaraćene strane su se složile da neće napadati trgovačka i civilna plovila ili lučke objekte obuhvaćene sporazumom.

Ako sve bude išlo po planu, na globalnom tržištu bi mogla da se pojavi velika količina pšenice, s obzirom na to da su Ukrajina i Rusija među najvećim svetskim izvoznicima hrane. To bi sprečilo nestašicu osnovnih životnih namirnica širom sveta, ali bi svakako uticalo i na kretanje cena, pa se postavlja pitanje i kakve bi efekte ovaj potez mogao da ima na srpske poljoprivrednike. Podsetimo, Vlada Srbije je na poslednjoj sednici odobrila izvoz pšenice i kukuruza.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...