anketa na uzorku od skoro 1.700 kompanija

PKS: Privrednicima u Srbiji najveći izazov snabdevanje energentima

PoslovanjePreduzetnikSrbija

14.2.2023 17:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

PKS: Privrednicima u Srbiji najveći izazov snabdevanje energentima PKS: Privrednicima u Srbiji najveći izazov snabdevanje energentima
Privrednici u Srbiji u prvom kvartalu 2023. godine očekuju rast prometa, izvoza, investicija i zaposlenosti, ali najveći izazovi i dalje ostaju snabdevanje energentima, poremećaji... PKS: Privrednicima u Srbiji najveći izazov snabdevanje energentima

Privrednici u Srbiji u prvom kvartalu 2023. godine očekuju rast prometa, izvoza, investicija i zaposlenosti, ali najveći izazovi i dalje ostaju snabdevanje energentima, poremećaji na tržištu sirovina i repromaterijala, pokazala je najnovija anketa koju je sprovela Privredna komora Srbije (PKS).

Anketa pod nazivom „Poslovna aktivnost privrednih subjekata u Srbiji“ pokazala je da su među najvećim izazovima i visoka inflacija, pooštravanje monetarnih uslova, geopolitički rizici i mogući prekidi globalnih lanaca snabdevanja, saopštila je u utorak PKS.

Rađeno na uzorku od skoro 1.700 kompanija, ovo istraživanje PKS pokazuje da većina ispitanika na početku 2023. godine očekuje nastavak održivih uslova za poslovanje, njih 63 odsto rast ili isti nivo prometa, a 37 procenata prognozira smanjenje.

Rezultati pokazuju da se predstavnici komunalnih delatnosti, saobraćaja i energetike ističu po optimizmu, a najveće izazove očekuju anketirani iz drvne industrije i turizma. 

„Ono što zabrinjava jeste rast troškova inputa kod 71 odsto kompanija u četvrtom kvartalu u odnosu na treći 2022. Cene gotovih proizvoda i usluga povećalo je 38 odsto anketiranih dok 58 procenata ispitanika cene nije menjalo. Kako ističu privrednici, niže cene resursa ključni su faktor efikasnijeg poslovanja i iskorišćenosti kapaciteta“, navela je PKS.

Bandera
Foto: Pixabay.com

Četvrtina ispitanika očekuje rast izvoza u prvom kvartalu ove godine, njih 52 odsto isti nivo, a 23 odsto smanjenje izvoznih aktivnosti, dok stabilnu situaciju očekuju i uvoznici. 

Kada je reč o investicijama od 57 odsto anketiranih kompanija koje planiraju investicije u 2023. godini njih 88 odsto procenjuje da će imati povećan ili isti obim ulaganja i to najviše u uvoznu i domaću opremu, građevinske objekte i zemljište.

Podsticaje državnih institucija i lokalnih samouprava koristilo je 16 odsto anketiranih privrednih subjekata, a 80 odsto izjavilo je da raspolaže sa dovoljno sredstava za optimalno finansiranje poslovanja. Rezultati ankete pokazuju da nešto više od 93 procenta ispitanika ne očekuje smanjenje broja zaposlenih.

„Privreda Srbije, kao vodeća na prostoru Zapadnog Balkana, ostvarila je rast privredne aktivnosti u četvrtom kvartalu od oko 0,4 procenta što je nakon jedan odsto u trećem kvartalu pokazatelj osetnog usporavanja privredne aktivnosti u drugom delu godine“, navela je PKS.

Kako je navedeno, to će značiti da će ukupan rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2022. godini sasvim izvesno biti u ciljanom intervalu Narodne banke Srbije između dva i tri odsto, odnosno oko 2,3 procenta.

Međunarodne finansijske institucije, kao što su Svetska banka i Međunarodni monetarni fond, su tokom 2022. godine korigovale naniže prvobitne projekcije rasta BDP Srbije pa tako, u 2023. godini, očekuju rast 2,3 odsto i 2,7 odsto respektivno.

 • SUNCOKRET

  14.2.2023 #1 Author

  Kakvi su izazovi u svetskim politickimdogadjanjima dobro da nam je stopa rasta uopšte pozitivna.

  Odgovori

 • DUSICA

  18.2.2023 #2 Author

  Neka se ostvare očekivanja u 2023 godini po pitanju rasta prometa izvoza investicija i zaposlenosti.

  Odgovori

 • GOCA BG

  19.2.2023 #3 Author

  Kakva je situacija,dobro da i opstaju..

  Odgovori

 • MADMAX

  19.2.2023 #4 Author

  Svuda u svetu.

  Odgovori

 • Ika

  19.2.2023 #5 Author

  dobro smo mi i izdrzali, ali energenti su svima problem

  Odgovori

 • MALENA

  21.2.2023 #6 Author

  Ovo je problem svuda u svetu!

  Odgovori

 • BOJANA

  23.2.2023 #7 Author

  To je problem u celom svetu.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.