Gradsko veće usvojilo Odluku o kreditnom zaduženju, kako bi se nemačkim kompanijama Bizerba i Hansgrohe obezbedila infrastruktura

Valjevo ulaže 280 miliona dinara u opremanje Privredne zone

BiznisInvesticije

8.2.2023 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Valjevo ulaže 280 miliona dinara u opremanje Privredne zone Valjevo ulaže 280 miliona dinara u opremanje Privredne zone
Grad Valjevo će se kreditno zadužiti 155 miliona dinara, a uz 125 miliona obezbeđenih u gradskom budžetu, taj novac će biti uložen u infrastrukturno... Valjevo ulaže 280 miliona dinara u opremanje Privredne zone

Grad Valjevo će se kreditno zadužiti 155 miliona dinara, a uz 125 miliona obezbeđenih u gradskom budžetu, taj novac će biti uložen u infrastrukturno opremanje Privredne zone.

Odluku o kreditnom zaduženju, kako bi se nemačkim kompanijama Bizerba i Hansgrohe obezbedila infrastruktura, usvojilo je Gradsko veće, a konačnu reč će dati odbornici Skupštine grada, prenose Kolubarske.rs.

Kako je saopšteno, u gradskom budžetu planirano je 125 miliona dinara za izgradnju infrastrukture, dok je 155 miliona dinara neophodno obezbediti kreditnim zaduženjem, „kako bi sva infrastruktura bila realizovana po dinamici koja je dogovorena sa investitorima“.

Ministarstvo finansija dalo je saglasnost na ovo kreditno zaduživanje. Predviđeno je da rok otplate bude godinu dana, počev od 1. januara 2024. godine, uz grejs period do 31. decembra 2023. godine.

Prema rečima gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića, grad Valjevo će uložiti 280 miliona dinara u realizaciju prve faze radova koja podrazumeva izgradnju ulica, vodovodne mreže, javne rasvete, atmosferske i fekalne kanalizacije u Privrednoj zoni.

„Veoma je bitno da napravimo jednu kvalitetnu Privrednu zonu sa kompletnom putnom i komunalnom infrastrukturom, jer toga dole nije bilo. Veliki broj naših sugrađana će se zaposliti i, ono što je bitno, nemački investitori planiraju da svoje fabrike otvore u prvoj polovini ove godine. Prema nekim informacijama koje imamo jedna će biti otvorena u aprilu, a druga u junu“, izjavio je gradonačelnik na sednici Gradskog veća.

Naglasio je da ima još zainteresovanih investitora koji se raspituju za valjevsku Privrednu zonu.

„Iz tog razloga je jako važno da je kvalitetno opremimo. S obzirom na to da je bila odlična realizacija prihoda u prošloj godini od 98,5 odsto, mi smo jednostavno uradili novu projekciju prihoda do kraja 2023. godine, i postupajući po uputstvima Ministarstva finansija, obezbedili smo sredstva iz kredita koja su nam potrebna za prvu fazu opremanja Privredne zone, jer je to zaista veliki i skup projekat, tako da ćemo to fazno raditi. Projekat je urađen krajem prošle godine i jako je bitno da započnemo te radove kako bismo i mi ispratili sa tom infrastrukturom početak rada fabrika“, istakao je Gojković.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...