vrednost investicije 155 miliona evra

MK Group i Alfi Green Energy Fund grade prvi vetropark u istočnoj Srbiji

Firme u fokusuInvesticijeSrbijaU fokusu

3.2.2023 12:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

MK Group i Alfi Green Energy Fund grade prvi vetropark u istočnoj Srbiji MK Group i Alfi Green Energy Fund grade prvi vetropark u istočnoj Srbiji
U partnerskom projektu, kompanija MK Group i slovenački investicioni fond Alfi Green Energy Fund ulažu 155 miliona evra u vetropark „Krivača“. Izgradnja je počela... MK Group i Alfi Green Energy Fund grade prvi vetropark u istočnoj Srbiji

U partnerskom projektu, kompanija MK Group i slovenački investicioni fond Alfi Green Energy Fund ulažu 155 miliona evra u vetropark „Krivača“.

Izgradnja je počela krajem prošle godine, a njen završetak planiran je za kraj 2023. godine, navodi se u saopštenju.

„Krivača” je prvi vetropark koji će biti izgrađen u Istočnoj Srbiji, a prostiraće se na 56 kilometara kvadratnih (km²) na teritoriji opštine Golubac. Sa kapacitetom od 105,6 MW i 22 vetroturbine, godišnje će proizvoditi 310 GWh zelene struje. To je ekvivalent snadbevanju oko 75.000 domaćinstava i smanjenju emisije ugljen-dioksida za oko 115.000 tona godišnje.

Generalni direktor MK Group Mihailo Janković istakao je da oni godinama unazad ulažu u obnovljive izvore energije, a dugoročna strategija kompanije je dalje širenje u ovoj oblasti.

„Kroz samostalna i kroz partnerska ulaganja radimo na razvoju projekata korišćenja energije vetra ukupnog kapaciteta preko 320 MW, kao i solarne energije kapaciteta 660 MW, što su investicije vredne blizu milijardu evra planirane u narednih pet godina“, rekao je Janković.

Suvad Bajrić, direktor ALFI Renewables, kaže da su oni deo zelene tranzicije Adria regije.

„Kao najveći investicioni fond za obnovljive izvore energije u regionu, Alfi Green Energy Fund ima ambiciozne planove za razvoj i izgradnju novih vetroparkova i solarnih elektrana u celoj Jugoistočnoj Evropi, što će doprineti dekarbonizaciji i većoj sigurnosti u snabdevanju zelenom energijom”, rekao je Suvad Bajrić, direktor ALFI Renewables.

Vetroturbine koje će biti instalirane u „Krivači“ isporučiće nemačka Nordex grupa, jedan od najvećih svetskih proizvođača, čiji je ovo prvi projekat u Srbiji. Ovo je ujedno prvi projekat obnovljive energije u zemlji koji uključuje komercijalni ugovor o kupovini električne energije (PPA – power purchase agreement), a zaključen je sa švajcarskim proizvođačem i trgovcem energijom AXPO.

 • MARKO7

  3.2.2023 #1 Author

  Pa to je zaista dobra investicija

  Odgovori

 • Dunja5

  3.2.2023 #2 Author

  Super!

  Odgovori

 • STRAHINJA

  4.2.2023 #3 Author

  Bioo bi dobro da je vise ovakavih projekata

  Odgovori

 • LEKI

  4.2.2023 #4 Author

  Ovo je lepa vest zaista

  Odgovori

 • GOCA BG

  4.2.2023 #5 Author

  Da bude sto vise vetroparkova kod nas i kompanija koje ce ulagati u prave stvari…

  Odgovori

 • FRUITO4

  5.2.2023 #6 Author

  Sjajni projekti, trebalo bi više kompanija da se ukljuci

  Odgovori

 • Ika

  5.2.2023 #7 Author

  Polako ali sigurno koristimo sto nam je Bog i majka priroda dala

  Odgovori

 • Coka13

  8.2.2023 #8 Author

  Ovo je sjajna investicija. Bilo bi dobro da ih što više bude.

  Odgovori

 • MALENA

  8.2.2023 #9 Author

  Odlična vest, zaista!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...