Planirano raspisivanje međunarodnog urbanističko-arhitektonskog konkursa

Planeta Sport želi da gradi kompleks od 152.000 kvadrata sa hotelom na Adi Ciganliji

InvesticijeIzdvajamoNekretninePoslovanjeSrbija

16.7.2024 13:21 Autor: Milica Rilak 9

Planeta Sport želi da gradi kompleks od 152.000 kvadrata sa hotelom na Adi Ciganliji Planeta Sport želi da gradi kompleks od 152.000 kvadrata sa hotelom na Adi Ciganliji
U toku je rani javni uvid za potrebe izmena i dopuna Plana detaljne regulacije makiške strane Ade Ciganlije, i to na prostoru od blizu... Planeta Sport želi da gradi kompleks od 152.000 kvadrata sa hotelom na Adi Ciganliji

U toku je rani javni uvid za potrebe izmena i dopuna Plana detaljne regulacije makiške strane Ade Ciganlije, i to na prostoru od blizu 10 hektara između Savske magistrale, Obrenovačkog puta i kompleksa MUP-a, gde se trenutno nalazi hipermarket Tempo.

U elaboratu za rani javni uvid, koji je izradio Centar za planiranje urbanog razvoja, navodi se da se na tom prostoru predlaže „realizacija“ jedinstvenog poslovnog kompleksa okvirne veličine od 152.000 kvadrata koji bi obuhvatio i hotel sa četiri zvezdice sa 120 soba, kao i garažu sa 400 parking mesta.

Cilj izrade Plana je, kako su naveli autori elaborata, preispitivanje planiranog rešenja definisanog važećim Planom detaljne regulacije (PDR) Ada Ciganlija iz 2016. godine.

„Ovaj prostor je danas nedovoljno afirmisan i neiskorišćen, definisani parametri ne odgovaraju potencijalu lokacije i onemogućavaju njenu rekonstrukciju“, ocenili su u dokumentu i dodali da se kroz izmene i dopune PDR-a mogu sagledati mogućnosti, ali i ograničenja za transformaciju prostora površine 9,9 hektara.

Reč je, inače, o lokaciji koja se nalazi sa južne strane Savskog jezera u pojasu između Obrenovačkog puta na severu, Savske magistrale na jugu i dva kompleksa MUP-a sa zapadne i istočne strane. U okviru njega, kako skreću pažnju u elaboratu, najveći prostor zauzimaju komercijani sadržaji – kompleks nekadašnjeg hipermarketa Mega Maksi (Tempo) bruto površine 10.456 kvadrata i veliki parking na otvorenom.

Umesto toga, planirano je da se na toj površini „realizuje jedinstveni poslovni kompleks veličine 152.000 kvadrata koji će se, kako je navedeno, sastojati od većeg broja objekata međusobno povezanih bogatim otvorenim i zelenim površinama u jedinstvenu urbanu kompoziciju visokih standarda“.

„U prizemnim etažama svih objekata predviđeni su sadržaji otvorenog tipa, namenjeni svim posetiocima, kao što su trgovina, ugostiteljski objekti…Poštujući izuzetan značaj prostora Ade Ciganlije kao najveće sportsko-rekreativne zone Beograda i njene prirodne vrednosti, pri realizaciji kompleksa posebno će se voditi računa o urbanističkoj postavci budućih objekata, kolskim prilazima i ulazima u garaže, otvorenim prostorima, pešačkim komunikacijama i ozelenjavanju“, navedeno je u elaboratu.

Izvor: Elaborat za rani javni uvid, Centar za planiranje urbanog razvoja, Beograd.rs

Planom je predviđena izgradnja komercijalnih sadržaja sa dominantnom namenom poslovanja, kao i „manjeg hotela“ sa četiri zvezdice kapaciteta oko 120 soba i garaže sa ukupno 400 parking mesta.

Poseban akcenat, kako ističu, biće stavljen na parterno uređenje otvorenih prostora, dok će se ozelenjavanjem prostora omogućiti „povezivanje ovog kompleksa sa ambijentom i karakterom Ade i skladno uklapanje u neposredno okruženje, naročito njegovo povezivanje sa Savskim jezerom“.

Predviđeno je da budući objekti u kompleksu mogu zauzeti najviše 50 odsto parcele, a maksimalna visina „venca“ objekata iznosiće 32 metra, stoji u elaboratu.

„Planiranjem ovakvih parametara stvorili bi se uslovi da se ovaj blok kompletno rekonstruiše, te da se danas relativno zapušten prostor pretvori u savremen komercijalni kompleks visokih funkcionalnih, estetskih i ekoloških standarda. Smatramo da za ovakve izmene u odnosu na PDR-om definisane parametre postoji opravdan osnov, pre svega u samom značaju i potencijalu lokacije, a čime bi se omogućilo racionalnije korišćenje ovog vrednog gradskog zemljišta“, stoji u elaboratu za rani javni uvid.

Kao investitor u elaboratu navedena je kompanija Planeta Sport, koja je, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, prošle godine ostvarila nešto više od 10 milijardi dinara prihoda, uz EBITDA od 894,7 miliona dinara i sa 1.178 zaposlenih.

Za potrebe realizacije ovog kompleksa investitor će sprovesti međunarodni pozivni urbanističko-arhitektonski konkurs. Cilj konkursa je da se sagledaju različiti pristupi i svetski trendovi, kao i inovativni urbanistički koncepti u rešavanju oblikovanja i uređenja ovakvih prostora. Na osnovu pristiglih radova izabraće se rešenje koje će se dalje razrađivati i ugraditi u ovaj Plan“, najavljeno je u elaboratu.

Rani javni uvid je u toku u zgradi Gradske uprave Grada Beograda, 27. marta br. 43-45 (u suterenu), svakog radnog dana od 9 do 18 časova, a zainteresovana lica mogu svoja mišljenja na planirana rešenja u pisanoj formi dostaviti Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, Beograd, Kraljice Marije 1, zaključno sa 30. julom 2024. godine.

PLANETA SPORT D.O.O. BEOGRAD

Timočka 14, 11000, BEOGRAD-VRAČAR, Srbija

Poslovni prihodi (RSD):
10.040.170.000,00 (2023)
Broj zaposlenih:
1.178 (2023)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.