Privredna komora Srbije omogućava besplatnu podršku za žene u biznisu

Početni kapital još uvek najveći problem preduzetnicama u Srbiji

BiznisPoslovanjePreduzetnikSrbija

22.11.2021 10:25 Autor: Ljiljana Begović 0

Početni kapital još uvek najveći problem preduzetnicama u Srbiji Početni kapital još uvek najveći problem preduzetnicama u Srbiji
Oko 31 odsto preduzeća u Srbiji trenutno vode žene, kaže direktorka Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije (PKS) Branislava Simanić. Ona je povodom obeležavanja Dana... Početni kapital još uvek najveći problem preduzetnicama u Srbiji

Oko 31 odsto preduzeća u Srbiji trenutno vode žene, kaže direktorka Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije (PKS) Branislava Simanić. Ona je povodom obeležavanja Dana ženskog preduzetništva u razgovoru za Biznis.rs istakla da se broj preduzetnica povećava, ali da je početni kapital i dalje jedan od glavnih izazova ženama koje se odlučuju da same posluju.

“Žensko preduzetništvo predstavlja snažan resurs novog zapošljavanja i upravo iz tog razloga smo pre nekoliko godina u Privrednoj komori Srbije formirali Sekciju za žensko preduzetništvo PKS, u okviru Sektora preduzetništva. Naš cilj je da ekonomski osnažimo žene i da ih umrežimo i povežemo, kako na nacionalnom tako i na regionalnom i međunarodnom nivou“, navodi Simanić.

Ona naglašava da je PKS obezbedila čitav niz besplatnih usluga koje predstavljaju snažnu podršku poslovanju preduzetnica.

„Ono na čemu ćemo insistirati u narednom periodu su digitalizacija poslovnih procesa, inovacije i besplatne edukacije. Smatramo da na taj način možemo pomoći našim preduzetnicama da njihovi biznisi budu konkurentni i održivi na duži rok“, ističe Simanić i dodaje da su preduzetnicama na raspolaganju programi finansijske podrške koji se realizuju preko Fonda za razvoj Republike Srbije, kao i preko Razvojne agencije Srbije.

U okviru programa koje nudi PKS, početnice u poslu mogu dobiti podršku i znanje u oblastima kao što su nabavka opreme, programi za započinjanje posla, trajna obrtna sredstva, tekuća likvidnost.

„Ono što je značajno napomenuti je da su ove godine po prvi put realizovani programi za žene i mlade do 30 godina“, kaže direktorka sektora preduzetništva Privredne komore Srbije Branislava Simanić.

Branislava Simanić / Foto: PKS

Pandemija je definitivno promenila način poslovanja, sve veći broj preduzetnika prelazi na online rad i to je za mnoge firme predstavljalo veliku promenu. Neki su se prilagodili, drugi nažalost i dalje traže rešenja.

Naša sagovornica navodi da je neophodno da se svi prilagođavamo novonastalim uslovima poslovanja.

„Potrebno je da preduzetnici budu što inovativniji, kao i da digitalizuju u što većoj meri poslovne procese, kako bi njihovi biznisi bili konkurentni i održivi na duži rok. Pandemija je podjednako pogodila i muškarce i žene koje se bave preduzetništvom, ali moje lično iskustvo mi govori da su žene pokazale veću spremnost da se prilogađavaju, mada ovo nije pravilo“, kaže direktorka sektora preduzetništva PKS.

Prema nekim od podataka kojima raspolaže PKS, u Srbiji posluje 31 odsto firmi koje vode žene, a najveća prepreka i dalje im je nedostatak finansijskih sredstava, kako za započinjanje posla, tako i za unapređenje poslovanja i nabavku opreme.

„Za prevazilaženje ovih problema izuzetno su značajni programi finansijske podrške ženama i mladima koji su ove godine realizovani po prvi put. Ono što predstoji je odlazak na šestu tematsku nedelju ženskog preduzetništva u okviru DUBAI EXPO u januaru 2022. godine. To smatramo izuzetnom poslovnom prilikom za naše preduzetnice da plasiraju svoje proizvode i usluge na teritoriju UAE“, objašnjava Simanić.

Sve preduzetnice koje su zainteresovane da se priključe radu Sekcije za žensko preduzetnistvo PKS mogu za sva pitanja, informacije i savete da se obrate Sektoru za preduzetništvo na e-mail adresu: preduzetnik@pks.rs.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...