NALED uputio poziv gradovima i opštinama iz Srbije I regiona

Počinje Liga šampiona lokalnog razvoja

InfrastrukturaPreduzetnikRegionSrbija

27.3.2023 10:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Počinje Liga šampiona lokalnog razvoja Počinje Liga šampiona lokalnog razvoja
Lokalne samouprave iz Srbije i regiona od danas imaju priliku da se prijave za učešće u Programu sertifikacije gradova i opština s povoljnim poslovnim... Počinje Liga šampiona lokalnog razvoja

Lokalne samouprave iz Srbije i regiona od danas imaju priliku da se prijave za učešće u Programu sertifikacije gradova i opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) i time sistemski unaprede uslove za privlačenje investicija i brži razvoj postojeće privrede, najavio je NALED.

Partnerstvo za konkurentni region (CORE Partnership), u saradnji s Nemačkom razvojnom saradnjom koju sprovodi GIZ, raspisalo je javni poziv čelnicima lokalnih samouprava da prateći kriterijume BFC SEE sertifikacije unaprede rad i efikasnost lokalne administracije i tako zavrede epitet grada po meri privrede.

Poziv je otvoren za ukupno 50 lokalnih samouprava iz regiona, koje dosad nisu učestvovale u BFC SEE programu.

„Poziv upućujemo reformski orijentisanim lokalnim liderima koji učešćem u programu ulaze u regionalnu utakmicu za održive investicije i bolji životni standard“, kazala je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Ona je navela da je početni korak u ovom procesu da lokalna zajednica prepozna jedinstvene potencijale i ulogu privrede u kreiranju održive strategije razvoja i da BFC SEE program u tome pomaže jer daje jasne smernice za očuvanje zaposlenosti i otvaranje radnih mesta kroz jačanje partnerstva s lokalnom privredom.

„Kriterijumi prate razvojne i prostorne planove, i pomažu da se unapredi organizacioni kapacitet, efikasnost i nivo digitalizacije opštinskih usluga“, kazala je Jovanović.

Prema njenim rečima, standard rangira i konkurentnost u pogledu lokalnih nameta i posebno vrednuje podršku preduzetništvu, inovacijama i zelenoj ekonomiji, rekla je Jovanović, izvršna direktorka NALED-a.

Podsetila je da se BFC SEE program sprovodi od 2012. godine, a da je dosad više od 100 gradova i opština prošlo kroz proces sertifikacije i da trenutno 45 lokalnih samouprava poseduje sertifikat koji predstavlja pečat kvaliteta njihovog poslovnog okruženja.

„U Srbiji važeći BFC sertifikat poseduju Paraćin, Čačak, Ruma, Bor, Stara Pazova, Leskovac, Novi Sad, Požarevac, Šabac, Ćuprija i Pećinci i oni jesu među najuspešnijim lokalnim samoupravama kada je reč o privlačenju ulaganja i razvoju lokalne privrede“, kazala je Jovanović.

Naglasila je da sertifikat BFC gradovima donosi prepoznatljivost u odnosu na druge lokalne samouprave, uz bolju poziciju na investicionoj mapi jugoistočne Evrope i veće šanse za privlačenje ulaganja.

„Dobijaju i priliku za učešće u regionalnim projektima koje finansiraju međunarodni donatori, a kroz članstvo u BFC klubu i mogućnost za razmenu znanja s najuspešnijim lokalnim samoupravama. Sve to na kraju vodi do novih radnih mesta i boljeg kvaliteta života građana“, navela je Jovanović.

Rezultati istraživanja koje je sprovelo Partnerstvo za konkurentni region pokazalo je da više od tri četvrtine lokalnih samouprava koje su prošle kroz ovaj proces, smatra da je bio koristan i ističu da ih je najviše motivisalo unapređenje efikasnosti rada administracije, privlačenje novih investicija i prepoznatljivost lokalne samouprave.

Njih 98 odsto bi BFC SEE preporučili i drugim gradovima i opštinama.

Proces sertifikacije traje 12 meseci i počinje obukom tima lokalne samouprave koji je zadužen za ispunjavanje postavljenih kriterijuma.

Sledi proces evaluacije, u kojem se ocenjuje trenutno stanje u gradu ili opštini, nakon čega se rukovodstvu dostavlja izveštaj s konkretnim preporukama za unapređenje koje je potrebno primeniti u zadatom periodu.

Na kraju procesa, nezavisna verifikaciona komisija procenjuje da li lokalna samouprava ispunjava uslove da stekne BFC SEE sertifikat.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...