POČINJE PRIMENA EKONOMSKIH MERA VLADE SRBIJE za ublažavanje posledica epidemije korona virusa

IzdvajamoSrbijaVesti

10.4.2020 18:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

POČINJE PRIMENA EKONOMSKIH MERA VLADE SRBIJE za ublažavanje posledica epidemije korona virusa POČINJE PRIMENA EKONOMSKIH MERA VLADE SRBIJE za ublažavanje posledica epidemije korona virusa
Na sednici Vlade Srbije usvojene su 3 uredbe, koje predstavljaju pravni okvir za sprovođenje ekonomskih mera za ublažavanje posledica epidemije korona virusa, izjavio je... POČINJE PRIMENA EKONOMSKIH MERA VLADE SRBIJE za ublažavanje posledica epidemije korona virusa

Na sednici Vlade Srbije usvojene su 3 uredbe, koje predstavljaju pravni okvir za sprovođenje ekonomskih mera za ublažavanje posledica epidemije korona virusa, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

On je najavio da će naredne nedelje biti usvojene još dve uredbe – jedna se odnosi na Upravu na agrarna plaćanja i pomoć poljoprivrednicima kao i uredbu koja će definisati garantnu šemu za kredite koje će odobravati banke, što će otvoriti još 2 milijarde evra sredstava za privredu.

Foto: Tanjug

Siniša Mali je na konferenciji za novinare podsetio da je ukupna vrednost programa mera 608,3 milijarde dinara odnosno 5,1 milijardi evra, što predstavlja 11 odsto BDP i polovine budžeta Srbije.

Ove mere se odnose na preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, ukoliko od 15. marta do dana stupanja na snagu ovih uredbi nisu otpustili više od 10 odsto radnika.

Kako je istaknuto, uredbom se odlaže plaćanje poreza i doprinosa na zarade za tri meseca, do 4. januara 2021. godine, i to na 24 rate, kao i akontacija poreza na dobit. Takođe je predviđena isplata tri minimalne zarade, a isplata prvog minimalca može se očekivati početkom maja.

Za one preduzetnike i preduzeća koji imaju novac da isplate zarade, ovo može biti dodatak na platu, a za one koji ne mogu da isplate zaradu, ovo može biti plata.

Za ovu mere prijavljivanje je jednostavno, preko Poreske uprave, odnosno preko već postojeće poreske prijave. Na taj način se automatski odlaže plaćanje doprinosa i automatski se prijavljuje za finansijsku pomoć države.
Za finansijsku pomoć, privrednici moraju samo na portalu Poreske Uprave da izabere banku u kojoj će da bude otvori namenski račun za uplatu ovih sredstava.

Foto:Tanjug

Ministar finansija je posebno naglasio da korisnici ovih sredstava, tri meseca posle poslednje isplate ne smeju da otpuštaju radnike. Ukoliko prekrše ovo pravilo, izlaze iz programa i moraće državi da vrate novac.

Uredba predviđa i da veliko pravno lice ima pravo na uplatu bespovratnih novčanih sredstava u iznosu od 50 odsto osnovne minimalne neto zarade za mart 2020. godine, i to za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prekid rada nakon uvođenja vanrednog stanja. Isplata će se takođe vršiti u maju, junu i julu, u iznosu 50 odsto minimalne zarade za mesec mart. I oni su u obavezi da otvore namenski račun, preko koga će ići ta isplata.

On je dodao da je usvojena i uredba koja definiše i kredite preko Fonda za razvoj u ukupnom iznosu od 200 miliona evra. Krediti će se odobravati na 36 meseci, uz kamatnu stopu od 1 odsto i grejs period od 6 do 12 meseci.

Maksimalni iznos kredita za preduzetnike i mikro pravna lica biće do 10 miliona dinara, za mala pravna lica do 40 miliona dinara, a za srednja pravna lica do 120 miliona dinara.

Vlada Srbije je usvojila i uredbu o izdavanju dužničkih hartija od vrednost koja definiše izdavanje korporativnih obveznica. Kako je istakao Siniša Mali, procedura izdavanja korporativnih obveznica trajaće samo 17 dana, uz smanjene troškove. On je istakao da bi i država mogla da učestvuje u akcijama za prodaju ovih obveznica i dodao da je ovo šansa za velika preduzeća da iskoriste ovaj oblik finansiranja.

I pored različitih predloga, prema rečima Siniše Malog, država je odlučila da svakom punoletnom građaninu Srbije uplati 100 evra u dinarskoj protivrednost u najkraćem periodu posle ukidanja vanrednog stanja.

Foto: Tanjug

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež naglasio je da je od početka u blokadi skoro 1.000 preduzeća, koja nisu uspela da se izbore sa posledicama epidemije korona virusa i dodao da ove mere postaju njihova šansa da se izvuku te situacije.

On je dodao da je zbog krize, 1.038 kompanija delimično obustavilo ili smanjilo rad sa oko 111 hiljada zaposlenih. Čadež je dodao da se u međuvrmenu više od 5 hiljada radnika ponovo vratilo na posao.

On je posebno istakao da su maloprodajni objekti u Srbiji u potpunosti snabdeveni, i pored rekordne tražnje od početka krize

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...