zbog visokih temperatura veći rizik bezbednosti hrane

Pojačan nadzor veterinarske inspekcije na teritoriji cele Srbije

Srbija

15.7.2023 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Pojačan nadzor veterinarske inspekcije na teritoriji cele Srbije Pojačan nadzor veterinarske inspekcije na teritoriji cele Srbije
Veterinarska inspekcija na celoj teritoriji Srbije, pojačala je nadzor i kontrolu objekata koji su odobreni za skladištenje, proizvodnju i promet hrane, navode iz Ministarstva... Pojačan nadzor veterinarske inspekcije na teritoriji cele Srbije

Veterinarska inspekcija na celoj teritoriji Srbije, pojačala je nadzor i kontrolu objekata koji su odobreni za skladištenje, proizvodnju i promet hrane, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Naročita pažnja usmerava se na objekte brze hrane, restorane, trgovinske lance i prodajna mesta u kojima postoje odeljenja za prodaju mesa i mleka, javne gradske pijace odnosno hale za prodaju mlečnih proizvoda i proizvoda od mesa, jaja, ribe.

Nadležni napominju da leto kao godišnje doba zbog visokih temperature povlači opravdani rizik za bezbednost hrane životinjskog porekla. Ističu da je svega nekoliko sati na visokim temperaturama dovoljno da se iz jedne bakterije u hrani razvije njih dva miliona.

„U veoma kvarljive vrste namirnica spadaju mleveno meso i proizvodi od njega, proizvodi od jaja, naročito majonez i mlečni proizvodi“, navode stručnjaci i dodaju da se u periodu velikih vrućina hrana mora čuvati na niskim temperaturama u takozvanom „hladnom lancu”.

Inspektori preduzimaju mere u svim situacijama kada se konstatuju nepravilnosti bilo da je reč o propustima u održavanju higijene, nepravilnoj manipulaciji hranom ili neadekvatnom čuvanju. Zavisno od utvrđenih nepravilnosti nalaže se otklanjanje nedostataka, zabranjuje se obavljanje delatnosti i stavljanje u promet neispravnih namirnica, povlačenje i uništavanje zatečene neispravne hrane, dok se protiv počinilaca prekršaja preduzimaju upravne radnje, objasnili su u ovom ministarstvu.

  • SHALIMAR

    15.7.2023 #1 Author

    Treba da se pojaca kontrola,majonez i svi prilozi stoje na salteru gde je plus 40 c

    Odgovori

  • DUSAN

    16.7.2023 #2 Author

    Naravno, bolja kontrola je preko potrebna leti.

    Odgovori

  • ZVONČICA

    16.7.2023 #3 Author

    To ste dobro zakljucili…svakako je bolje spreciti nego leciti

    Odgovori

  • DUCA

    16.7.2023 #4 Author

    I treba da se pojača kontrola svih namirnica posebno onih brzo kvarljivih.

    Odgovori

  • SUNCICA

    16.7.2023 #5 Author

    Zatooduzimaju svinje seljacima, pojavio se virus

    Odgovori

  • NATI

    16.7.2023 #6 Author

    Sigurnije za sve

    Odgovori

  • Brana

    23.7.2023 #7 Author

    Uvek bilo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...